Прва цевозупка из Русије

16-04-2013 02:56:22 | | Глас Русије, фото: : «Екатеринбургский зоопарк»/ vostok.rs |


У зоолошком врту у Јекатеринбургу на Уралу одгајају младунче афричке цевозупке, које је тамо рођено у фебруару. Може се рећи да се ради о јединственом случају ове врсте. Ове ретке животиње се веома ретко размножавају у затвореном.

Цевозупке у природи немају блиске рођаке. Ова егзотична животиња са телом мравоједа, зечјим ушима, свињском њушком и репом кенгура, почетком 21. века се нашла на ивици истребљења. То што је цевозупка рођена у Јекатеринбургском зоо врту, зоолози сматрају срећним случајем. У страним зоолошким вртовима, случајеви рођења ових необичних сисара се могу избројати на једној руци.

Прошле јесени, стручњаци зоо врта су приметили да се женка по имену Бага не понаша уобичајено. Урађен јој је ултразвук на којем су се предпоставке о занимљивој ситуацији потврдили. Трудноћу су пратила два запослена и три ветеринара.

Пре и непосредно после рођења бебе, радници и ветеринари зоо врта су 24 часа пратили развој догађаја. У кавезу је била инсталирана инфрацрвена камера да би се благовремено могао приметио почетак порођаја, а потом и пратити стање женке и младунчета.

Првих пет дана, стручњаци су се бринули за живот бебе, пошто она није устајала на ноге. И није био само проблем у томе што се након рођења цевозупка кретала са великим потешкоћама, већ и то што јој је тело било слабо: рођено је пре времена. Младунчету је била потребна посебна нега, јер је животиња на рођењу била тешка нешто више од 1900 грама.

Дању је младунче остајало са мајком, а ноћу су га радници односили. Они су се плашили да женка случајно не седне на своје дете, пошто је цевозупка – ноћна и веома неспретна животиња.

Тренутно беба-цевозупка има тежину од 8 килограма и висину 90 цм. Мајка сама храни своје младунче и беба је добро. Чини се да се егзотична животиња већ прилагодила уралској хладноћи, иако је природно окружење за цевозупке - врућа Африка. Како говори особље зоо парка, младунче живахно расте и већ покушава да ископа рупу, што је карактеристично за ове животиње у природном окружењу.

Олга Соболевска,