Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Подићи се изнад Москве

Подићи се изнад Москве

02-05-2013 12:29:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви ће бити направљен највећи на свету панорамски круг. Висина атракције под називом Поглед на престоницу износиће 220 метара, а врх читавих 275. Руска престоница моћи ће да се погледа са југозапада — управо тамо је одлучено да се подигне јединствени забавни комплекс.

Они који желе да погледају Москву са висине више неће морати да јуришају на кулу Федерација или да се записују у рад на Останкински ТВ торањ. Највиши панорамски круг у свету биће подигнут на проспекту Вернацког, поред Великог циркуса, говори председник Московског удружења архитеката Борис Уборевич-Боровски.

- Мислим да је то заиста тражена идеја — панорамски круг за Москву. У Москви нема тако много високих тачака, видиковаца, са којих може да се погледа град и панорамски круг ће пружити такву могућност. У Лондону он је врло тражен управо зато што тамо нема тако много високих зграда. Туриста долази, има могућност да погледа град из птичије перспективе. У Москви је таквих туриста, чини ми се, такође много.

Данас се највиши панорамски круг налази у Азији. Лебдећи Сингапур се уздиже над градом на висини од 165 метара. Панорамски круг одавно је престао да буде део луна-парка. То је у првом реду важан туристички објекат. Изаћи са улице и попети се над ужурбаном гомилом — може ли се боље оријентисати у градским џунглама? Лондонско око, на пример, годишње посети више од 3 милиона туриста. Са чувеног панорамског прстена изграђеног поводом новог миленијума, отвара се незабораван пглед на Парламент и Темзу. У Москви је одлучено да се прстен не гради у центру, мада је место бившег хотела Русија било сасвим одговарајуће. Поред је Кремљ, Храм Христа Спаса, Москва-река. Али, како каже члан управе Савеза архитеката Русије Максим Перов, то је озбиљна интервенција у архитектонски лик центра.

- У центру града, ломећи историјску панораму, не треба подизати такве објекте. Логично је уврстити их у зоне савремених грађевина, где нема историјске силуете. Први принцип је да се не нашкоди, како се историјска панорама не би покварила. Југозапад је сасвим одговарајуће место. То је уздигнути део Москве, тамо су лепи погледи.

Руској престоници заиста је недостајало своје ”око”. У совјетској Москви прво панорамски прстен се појавио 1958. године у Измајловском парку. На њему до данас може да се провоза. А највећи остаје 70-метарски круг у част 850-годишњице Москве на територији Савезног изложбеног центра.

Савремени панорамски кругови су у буквалном смислу полет инжењерске мисли. У Батумију, на пример, атракција је уграђена у облакодер на висини од сто метара. Скај Вју у Стокхолму на крову концертне сале Глобен-Арена састоји се од два вагона који се крећу шинама на крову овог објекта у виду куполе.

Московски Поглед на престоницу ће такође бити лишен традиционалних жица. Издалека објекат ће личити на сва укрштена вереничка прстена. У хоризонталном ће бити биоскоп, клизалиште, базен и матичар. Вертикални прстен висине 70-спратнице ће висити у ваздуху. Панорамски прстен треба да буде завршен до првенства света у фудбалу 2018. године.

Јекатерина Иванова,