Далекоисточни леопард ван опасности

14-05-2013 09:40:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Добијени су сензационални резултати бројног стања популације далекоисточних леопарда у Приморју. Сада их је око 50. Пре неких пет година, бројно стање ових шарених лепотана било је један и по пут мање. Тако да више није актуелан доскорашњи слоган „остало их је тридесет“. Научници тврде: леопард се померио са опасног руба.

Стручњаци су радили у веома тешким условима: дубоки снег је отежавао њихов посао на евидентирању. Међутим кретање по тако заснеженом терену није било лако и за животиње. Услед тога су се њихови трагови концентрисали на одређеним локацијама, што је смањило вероватноћу дуплирања одређене јединке на различитим маршрутама. Бројање леопарда је вршено класичном методом, која се примењује од 90-тих година прошлог века и показала се као веома ефикасна, рекла је за „Глас Русије“ заменик директора за науку Националног парка „Земља леопарда“ Јелена Салманова.

- Једина је разлика у томе, што смо ангажовали већи број сарадника, и то је омогућило обављање евидентирања у краћем року, тј. за четири дана. Док су раније групе бројале 5-6 људи и радили су 20-так дана, сада смо кренули другим путем. Ангажовали смо већи број стручњака и потрошили минимално време.

Услед минимизације времена добијен је импресиван резултат. Научници наводе неколико сензација. Прва – бројно стање се знатно повећало по упоређењу са резултатима последњег евидентирања (50 уместо 30). Друга – леопарди су кренули на север. Мужјак и женка са младунчетом откривени су на простору забрана „Полтавски“. Претходно се северна ганица ареала налазила јужније. Тако је леопард одреаговао на то, што је постављено поуздано обезбеђење простора забрана, сматрају стручњаци. Трећа сензација – леопард је освојио нетипична места живљења. Један представник подмлатка је одабрао ушће велике реке, где практично нема шуме. Разлог одступања од традиције је у великој бројности зечева, као и срна, који су прешли на овај простор због дубоког снега. То је на срећу изненадило и ловокрадице, тако да је породица леопарда имала мирну и зиму са довољно хране. И најзад четврта сензација – леопард је откривен у најјужнијем делу Русије – на граници са Северном Корејом. То није забележено од прошлог века. Сасвим је могуће да животиња користи шумски простор Кине, Кореје и Русије. Крајем прошле године Приморје су посетили кинески стручњаци да би преузели искуство Руса у поступку евиденције популације леопарда, каже Јелена Салманова.

- Теорију они знају, јер постоје публикације. А у пракци ову методу они никада нису користили. Како вршити бројање леопарда на заснеженом простору они не знају. Допутовали су да својим очима погледају, да посете терен, и сада планирају коришћење овог начина евиденције на свом простору. Добро је да ће бити коришћена иста метода, онда можемо упоређивати резултате.

Док су стручњаци обављали посао на евидентирању трагова леопарда осмехнула им се срећа. Валериј Малејев је успео да сними диван примерак – леопарда у белим рукавицама. Према шарама је констатовано, да је овај леопард већ био забележен објективима из „фотографских замки“ у пролеће 2012. године. Слике, добијене ове године потврђују, да се шарени лепотан понаша у овом природном резервату као газда, истичу научници. Ипак постоје страховања у вези његове, као и судбине других леопарда. На овом простору је евидентирано 23 амурска тигра, тј. двоструко више него пре пет година. Тигар је конкурент леопарда, притом је знатно већи и јачи. Научници су према траговима регистровали два случаја, када је тигар пратио леопарда, и само леопрадово умеће да се брзо попне на дрво спасило га је от пругасте мачке. Према речима стручњака, потребно је са изузетном пажњом пратити проблем утицаја популације амурског тигра на популацију далекоисточног леопарда.

Јелена Ковачић,