Дина Гарипова у очекивању празника

14-05-2013 11:04:51 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Шведски град Малме поздравља учеснике Међународног конкурса за песму Евровизије 2013. У музичком такмичењу заступљено је 39 земаља. 14. маја у првом полуфиналу наступа певачица из Русије Дина Гарипова. Публика Евровизије, према прелиминарним оценама, износи 125 милиона гледалаца. У скоро 60-годишњој историји овај музички конкурс је постао најпопуларнији телевизијски шоу на континенту.

Међу открићима Евровизије је шведски ансамбл АББА, Селин Дион, Хулио Иглесијас, који су постали светске звезде. 2008. године најбољи на конкурсу је био представник Русије Дима Билан. Захваљујући његовој победи, наредне године учеснике и госте Евровизије је примала Москва. Извршни директор конкурса Јон Ола Санд сматра да је у Русији овај пројекат био најмасовнији. Посебно је запамтио, како је рекао, фантастичну сцену.

Руску певачицу Дину Гарипову наводе као једну од фавориткиња овогодишњег конкурса. Она има 22 године. Студенткиња је из града Зеленодољска у Републици Татарстан. На Евровизију 2013. Дина је доспела после победе у националном ТВ пројекту Глас. За њу је гласало скоро милион гледалаца. И сада је пред њом још већи међународни конкурс.

- Од ного што сам већ чула схватам да ће Евровизија бити врло јака. Учесници имају врло упечатљиве песме и тачке. И заиста су добри гласови окупљени. Надам се да ће публика добити много позитивних емоција.

Према Динином мишљењу, за победу на конкурсу таквих размера потребан је таленат, труд и мало среће. Тако да за време наступа певачица неће имати ни скупу хаљину, ни екстравагантну фризуру, ни брлијанте. Рачуна се на редак глас. Дина ће наступити са песмом Шта ако, шеведских аутора Габријела Алереса и Јоакима Бјорнберга у срадњи са Русом Леонидом Гуткином.

Чувши Дину на генералној проби Данкиња Емили де Форест, којој кладионичари предвиђају победу, назвала је руску певачицу чудесном, истакавши њен одличан вокал. Још једна супарница Гарипове – Маргарет Бергер из Норвешке, признала је да јој је драго што их је субина расподелила и разна полуфинала. Маргарет наступа 16. маја. Дина ће изаћи на сцену 14. маја под бројем 6. Између осталог, под истим бројем су прошле године наступале Бурановске баке из Русије, које су произвеле одушевљење, мада по резултатима гласања нашле су се на другом месту. Овог пута руководилац музичког програма Првог канала руске телевизије Јуриј Аксјуа расположен је на највиши резултат.

- Постоји само прво место – победник. И Дини искрено желим победу. Сва остала места нису важна – 5, 2, 6. или 18. И мени се чини да на каријеру уметника ова места никако не утичу. Наравно, ми ранучамо да ће она такође одлично наступити на конкурсу за песму Евровизије. Дај боже да то успе.

А доајен руске естраде Александар Градски у интервјуу за Глас Русије изразио је друго мишљење.

- Уопште није важно које место ће она заузети. Сматрам да ће наступити добро. Другачије она не уме да пева. А како ће је тамо оценити, које ће јој место дати, не знам.

Читав шоу конкурса ће се преносити директно. Карте за евровизију 2013. које коштају од 10 до 216 евра биле су распродате још прошле године, скоро чим су почеле да се продају. Очекује се да ће на музички конкурс у Малмеу стићи сто хиљада госитју. А Велико финале ће бити одржано 18. маја.

Наталија Викторова,