Кинотавр ће објединити артхаус и масовни филм

14-05-2013 11:19:26 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Објављен је програм главног руског филмског фестивала Конотавр. Он ће протећи од 2. до 9. јуна у црноморском граду Сочију и објединити у својим програмима артхаус и масовни филм.

Пограмска разноврност на овогодишњем Кинотавру је диктирана пре свега жељом организатора да што активније популаришу руски филм пред својом публиком. Избрали су филмове за различит укус – ауторске и оне који могу да привуку најширу публику.

У том циљу направљена су два нова жирија, саопштио је председник Кинотавра Александар Родњански.

- Код нас се појавио раније непостојећи жири филмских дистрибутера, пошто управо дистрибутери су карика која обједињује произвођаче и публику. Такође се појавила награда симпатија публике, за коју ће се претенденти бирати у току гласања, пре свега публике програма Филм на тргу.

Претпоставља се да ће касније дистрибутери поклонити посебну пажњу својим фаворитима и да ће им помоћи да се достојно реализују у дистрибуцији. А вест о симпатијама публике ће пронети народни радио. Главно је да се филмови заиста свиде! Александар Родњански поклања Кинотавру посебну улогу у филмском бизнису.

- Он постоји пре свега да би налазио упечатљива имена, да скреће на њих пажњу продуцената, оних чиновника или инвеститора који су стању да подржавају поједине конкренте филмове, и да на тај начин доприносе развоју руског филма.

У основном конкурсу ове године је 12 филмова. Њихови аутори су углавном млади режисери. Сви филмови су снимљени за протеклих годину дана, мада су неки од њих још пре Кинотавра приказани на престижним међународним фестивалима. На пример, филм Небеске жене пољских Маријаца Алексеја Фјодорченка већ је био на форуму у Риму, филм Разносач Андреја Стемпковског на фестивалу у Ротердаму, а филм Отегнути папке Таисије Игуменцеве ускоро ће бити представљен у Кану. Између осталог филм Игуменцеве је једина комедија у актуелном основном конркусу. Очгиледан је дефицит комедија, али то је светска тенденција, прецизира програмски директор Кинотавра Ситора Алијева. Режисери теже ка психолошким филмовима, драмским. На фестивалу у Сочију такође су претежно они. Кинотавр ће имати и своју тематску доминанту, приметила је Ситора Алијева.

- Желим да подвучем овогодишњу тенденцију – појавила се тема интимног човековог живота, тема еротике, што раније није било. Тачније тема окретања човека себи, својим осећањима, души, мислима и ка свему оном што је вазно за наш затоврен, дубоко интиман живот.

Управо о осећањима, душевним преживљавањима говори филм Интимна места дебитаната Наташе Меркулове и Алексеја Чупова. О томе је и Иван син Амира режисера Максима Панфилова и Стид Јусупа Разикова.

Жири основног конкурса Конитавра предводи доајен руске кинематографије Александар Мита. Он ће добити специјалну награду за допринос кинематографији 2. јуна на церемонији отварања фестивала.

Рита Болотска,