Наглавачке са Евереста

01-06-2013 05:26:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Што се више винеш, то болније падаш - ова се изрека сигурно не односи на алпинисту и бејсџампера Валерија Розова. Он је наиме, скочио са највише тачке планете. Са Евереста. До тог момента нико није учинио ништа слично.

Тачка са које је скочио се налази на 7220 метара надморске висине. Свој рекорд је алпиниста посветио 60.годишњици освајања Евереста. На видео снимку, Валериј Розов током свог скока- лета, више личи на Бетмена. Спортиста је на себи имао специјално одело, то јест комбинезон - падобран. Розов је у овом оделу постигао фантастичних 200км на час. Готово читав минут руски екстремни спортиста је летео низ северну страну Евереста, пре него што се отворио падобран. Спортиста се срећно приземљио на ледник Ронгбук, поставивши нови светски рекорд. Сам Розов говори:

- Увек ми је било интересантно то што радим, а не мисао о томе да ли ћу поставити нови рекорд. У самом у ваздуху, осетио сам радост због тога што сам успео.

Пре самог „дана Д“ Валериј Розов и његов тим су на Хималајима провели 3 недеље. На врх су се попели по чувеној северној страни, имајући наравно пуну опрему. Овај пут је трајао 4 дана. Али, ако упоредимо ово време са тим колико је требало припремити сам скок,- то је готово ништа, каже Алексеј Савишев, представник компаније која је спонзорисала овај пројекат.

Валериј Розов бележи више од 10 хиљада скокова са падобраном и неколико великих екстремних подухвата за масовну публику. Први пут у историји он је скочио са Елбруса је 2008.године, а потом је скочио са активног вулкана на Камчатки. До тада нико и никада није учинио ништа слично. Следиле су већ 2010.године акције скокова са планина Антарктика, а потом и Монблан. На листи је и Шивлинг на Хималајима. И ево, на крају и Еверест. Чини се да изазова више нема, али знајући Розова, он ће већ нешто наћи.