Московски фестивал плаши „дивљим ноћима"

01-06-2013 06:24:55 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Организатори 35. Московског међународног филмског фестивала (20.-29.јуна) су објавили програм, састав жирија и понеке интригантне детаље. У основном програму очекује се 14 филмова, а могуће је да ће их бити још.

Овај фестивал ће отворити амерички филм „Рат светова Z“ режисера Марка Форестера. Како би представио филм о нападу још једног вируса на планету Земљу, у Москву ће први пут доћи Бред Пит.

Московски филмски фестивал у том смислу нема проблема. И Марк Форстер и Бред Пит су обећали да ће доћи у Москву. А осим њих и познати француски режисер грчког порекла Коста Гаврас, једна од најпознатијих јапанских глумица Јоко Маки, чувени италијански режисер Габријел Салваторес ....

А сад мало о програму. Конкретно о документарном филму. Ове године, биће га много, говори Григориј Либергал:

- Требало би рећи да је заправо добра судбина оних филмова који су били на нашем фестивалу прошле и претпрошле године. Они су добили или „Оскара“ или друге престижне награде. Та околност сада помаже у избору филома, јер смо ми сада у равни са највећим филмским фестивалима.

У основном делу фестивала има 14 филмова. Русија ће ове године представити 3 филма, режисера Лопушанског, Богатирјева и Розенберга. Они су сви међусобно различити: мистификација, филозофија, криминал. Истина, сви су веома драматични- то је општа заједничка црта. Али, не би требало мислити да ће атмосфера бити сива, говори програмски директор фестивал Кирил Разлогов:

- Упоредо са, да тако кажем, полуекстремним програмом, „Секс, храна, култура, смрт“ биће и апсолутно екстренма „Дивље ноћи“. Тамо ће бити приказано оно, што у принципу, уопште не би требало гледати.

Не зна се, можда ће управо ова квалификација и омогућити већи број гледалаца. У Москву ће стићи и победник последњег Канског фестивала- „Живот Аделе“. Сав инострани програм фестивала намењен је публици изнад 18година.

Рита Болотска,