Филмски фестивал у Петербургу

02-06-2013 12:29:03 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У граду на Неви се наставља међународни филмски фестивал Филмови балканских земаља.

О значају тог форума је специјални дописник Гласа Русије Григориј Соколов разговарао с председником селекционе комисије, потпредседником Санкт-Петербуршке Федерације филмске штампе Алексејем Дунајевским.

- Вероватно се главна вредност овог фестивала састоји у томе, што су се људи мојих година, средње генерације, који су гледали балканске филмове, навикли на њих у совјетским биоскопима, данас жељни наставка разговора о тој тематици. То је с једне стране. С друге стране, стасала је нова генерација гледалаца, који кад чују Балкански филмови мисле на два редитеља: Емира Кустурицу и Даниса Тановића. Зато су многи историчари филмске уметности, свакако, хтели да покажу балканске филмове у читавој њиховој разноврсности. Зато смо размислили: Зашто да гајимо наде, идеје и пројекте? Дајте да то чинимо данас! Хвала Богу, наше жеље и иницијативе су стекле политичку и финансијску подршку.

Данас први пут гледамо филмове представника балканског региона, који се демонстрирају у многим европским земљама. Многи редитељи и глумци живе не у Србији или Грчкој, не у Босни или Бугарској, већ у Паризу и Лондону. Једном речју, то није утиснута у етнографске оквире региона филмска уметност. Она је управо међународна по свом карактеру.

Ради селекције филмова за фестивал је комисија, према речима Алексеја Дунајевског, радила око два и по месеца. Прво су хтели да изаберу по 10 филмова од сваке земље, затим по 5, па најзад су одабрали по један филм.

- На Балкану се снима доста мало филмова, зато је њихова фестивалска судбина расписана по данима. Када смо радили са месним филмским колмпанијама, оне су нам казале: Зашто сте се везали за тај филм? Даћемо вам други, Он је такође бугарски и нови. Одговарали смо: Желимо само овај. Колективним напорима смо добили све, што смо хтели.

Према речима Алексеја Дунајевског, он је задовољан репрезентативношћу Петербуршког фестивала. Између осталог, становници и гости града ће моћи да поново гледају балканске филмове у септембру ове године…

- Биће поновљен конкурсни програм, али и додата друга ремек-дела балканске филмске уметности. Она ће учествовати и у такмичењу и ван конкурса у секцији под називом Филм воли дискусије. Остаје само да се стрпимо до септембра.

Слушали сте репортажу специјалног дописника Гласа Русије Григорија Соколова из Санкт-Петербурга.

Григориј Соколов,