Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Гол плус хит

Гол плус хит

03-06-2013 10:44:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Утакмицом Русија-Енглеска се отвара у руском главном граду 3. светски фудбалски шампионат међу уметницима. Он ће бити одржан у оквиру десетодневног фудбалско-музичког фестивала Арт-фудбал. Његови учесници су репрезентације 16 земаља.

Оне ће се такмичити и на фудбалском пољу, и наступати у концертима. На крају ће бити одређени светски шампиони у фудбалу међу уметницима и светски шампион у музици! Русију ће заступати познати ТВ водитељи и певачи, пијанисти и гитаристи, рок-музичари и диџеји. Добротворни шампионат-фестивал Арт-фудбал је први пут одржан 2007. године у Сочију. Можда је то омогућило граду да победи у борби за право да постане домаћин зимске Олимпијаде 2014. године. Други се шампионат одржао такође на југу Русије – у црноморском Новоросијску. Данас ће уметници-фудбалери играти на московским стадионима, где ће 2018. године бити одржан прави фудбалски светски шампионат. Арт-фудбал је достојна вежба за то, - сматра почасни председник Руског фудбалског савеза Вјачеслав Колосков.

- Светски фудбалски шампионат међу уметницима је веома значајна акција и за спорт, и за културни живот наше земље. Важно је, што су у њему потврдили учешће земље огромних фудбалских достигнућа.

То су Енглеска и Бразил, Немачка и Израел, Холандија и Пољска, Република Кореја и Русија, као и Румунија, Словачка, Словенија, Турска, Украјина, Чешка, Естонија и Јапан. Сваки тим сме да има највише два професионална спортиста, и то ветерана спорта. Остали играчи морају да документарно потврде своју припадност свету уметности. После жреба 16 репрезентација се деле у 4 групе. Прегледавши списак учесника-супарника Русије, навални играч руске репрезентације – раније истакнути уметнички клизач, учесник Олимпијских игара Илија Авербух је осетио, како је сам рекао, наступ одушевлења.

- Гледај: Русија, Немачка, Енглеска, Јапан – одмах осећам жељу да тренирам, јер морамо да достојно заступамо земљу. Мислим да ће борба бити упорна. Допада ми се састав групе, као и то, што је заступљен скоро читав свет.

Концертни део шампионата, као и фудбалски, пратиће судије. Бојиште за титулу најбољег националног програма ће бити позорница на отвореном простору у популарном московском парку Горки. Оцењиваће наступе уметника специјални међународни жири на челу с руским продуцентом и композитором Александром Шевченком.

- Биће веома занимљиво. Читав свет мора да се убеди да су они прави професионалци и велики љубитељи фудбала. То је заправо систем гол плус хит. Уверен сам да ће такав фестивал, који се одржава у Москви, постати традиционални, годишњи.

Организаори Арт-фудбала су позвали на шампионат-фестивал специјалне госте – познате музичаре, који ће такође наступати на тој позорници. Међу њима су легендарна енглеска рок-група Uriah Heep, чувени србски редитељ и муцзичар Емир Кустурица са својим Оркестром непушача, као и, свакако, познати руски пијаниста и страствени фудбалски навијач Денис Мацујев.