Светски дан детета у Бањој Луци

03-06-2013 04:10:40 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Поводом Светског дана детета Руски културни центар Руски мир из Бања Луке у сарадњи са Удружењем руско-србског пријатељства Братство и уз подршку компаније Нестро Петрол припремили су манифестацију за децу, која се је одржала у Музичком павиљону у Бањалуци. Програм се је састојао од наступа дечје групе Руског културног центра, плесног конкурса, часа руског језика и на крају манифестације, сладолед за СПАСИБО!

Руски културни центар Руски мир је основан у циљу популаризације руског језика и руске културе у Републици Србској, а на чијем челу је гђа Наталја Милаковић.

Наталја, Дан детета који је међународни празник, а знамо да је и у Русији веома цењен и популаран, у Бањалуци je организован од стране Руског културног центра Руски мир и Удружења Србско-руског пријатељства Братство и уз подршку компаније Нестро петрол. Ви сте данас овде у Бањалуци организовали прославу, видимо да има доста деце, весело је, шта нам имате рећи о томе?

- Тако је, ми смо се потрудили максимално да обележимо празник на начин како се обележава и у Русјији, односно да данас у овоме музичком павиљону направимо малу Русију. Кажем то из разлога јер је Светски дан детета у Русији велики празник. Слави се у свим градовима. Данас смо овде имали мали концерт. Показали смо шта знају наша деца која долазе у наш Културни центар годину дана, тако да је ово и годишњи концерт и приредба, а видели сте да је било весело.

Деца уче и руски, видели смо да је на манифестацији симултано руско-србски језик.

- Наравно! Деца уче руски и онда је симултани превод на србски за гледаоце. Међутим наша деца већ годину дана уче руски и ако неко од њих не прича руски, они све разумеју.

Како деца савладавају руски језик, да ли га лако науче?

- Много лакше него одрасли, а имамо у групи и одраслих, мада је са децом много лакше. Они имају слух, уче песмице и не само то, уче и о култури Русије, обичаје, традицију, бајке. Такође бих се захвалила за материјалну подршку и помоћ компанији Нестро петрол која цени децу и наш рад, помаже деци и помаже нашем Центру, те је помогла и ову читаву акцију.

Вања Савићевић,