Хрватски министар туризма: визе неће сметати туризму

06-06-2013 09:29:04 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Министар туризма Хрватске, господин Дарко Лорнецин био је на челу делегације представника МСП и туристичке организације, који су допутовали у Москву. Посета је уприличена, како би високи гости проанализирали ток припрема и примене нових мера у вези са увођењем визног режима за грађане Русије које желе да посете Хрватску.

Подсетимо да Хрватска од 1.јула постаје чланица ЕУ.

У оквиру ове посете, била је одржана велика конференција за штампу, после које је министар Лоренцин, одговорио на неколико питања за „Глас Русије“.

Зашто би руски туристи требало да се упуте у Хрватску? Шта је то што је чини другачијом од Црне Горе или Словеније, ако говоримо о Јадранској обали?

- Да бих све објасно, требало би ми пар дана, обзиром на све посебности Хрватске. Само ако идемо од 1246 острва, од којих је свако посебно. Потом Истра, па и Кварнер- идеалан за фамилијарни одмор, где се може близу цивилизације наћи толико прекрасне природе. Далмација сама по себи, острва, културно наслеђе, и градови Сплит, Задар и Шибеник. И на крају Дубровник- све што радимо је у циљу диверзификације наше понуде.

Важно је поменути гастрономију, која је јако узнапредовала. А ту је и не мање важна енологија. Потом веома битна производња маслиновог уља, у том смислу јединствена на свету. Знамо да не само руски туристи, већ и грађани у самој Русији, веома цене управо хрватско маслиново уље.

Речју, има много разлога зашто би руски туристи требали одабрати Хрватску као дестинацију.


Хрватска ће због ступања у ЕУ, морати да уведе визе за руске туристе, што многи виде као сметњу и препреку. Реците нам хоће ли упркос томе, бити видљиве и неке предности за руске туристе, обзиром на ову околност?

- Када Хрватска постане пуноправни члан ЕУ, односно када постане део Шангенског споразума, онда ће руски држављани моћи да путују широм Европе. Односно, када добију визу за Хрватску, она ће им користити и за све друге земље ЕУ. Не морамо посебно истицати значај средстава који ће Хрватска добити као подстицај за развој, путем кохезијских инструмената. Свакако један велики део ових средстава ће бити усмерен на јавну туристичку инфраструктуру- што ће се кроз наредних неколико година и те како добро осетити на терену.

Осим пхрватске обале, шта би још могло да заинтересује руске туристе? Славонија или можда главни град Загреб?

- Апсолутно Загреб, поред свих осталих знаменитости око овог прстена који се развија, континентални туризам на траговима терми. Дакле, терме су главни разлог доласка у тај део Републике Хрватске, а све ово остало темељи се на винском туризму, на гастрономији, на националним парковима, резерватима – од Копачког рита, који се налази недалеко од Дунава, до Плитвичких језера у срцу Лике. Сваки од тих крајева има неку освоју посебност, неку своју чар. И свакако представља разлог више за долазак у Хрватску.

Осим тога, у блиској будућности ћемо посебно обратити пажњу на дечији и еко туризам, зато што је за нас важно, да у Хрватску долазе туристи разних старосних категорија и разних интересовања. И наравно и даље ћемо стремити развоју туризма „са пет звездица“, како би наши гости могли да се одмарају уживајући пуно удобство.

Вера Ждерева, Јована Вукотић