Русија очима пољског новинара

10-06-2013 09:07:41 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Није истина да историја мора да дели Русе и Пољаке. То говоре само они који желе да никад не дође до помирења. Они желе да заувек будемо непријатељи. Сви тоталитаристички системи су своје империје градили на борби против неког. Мењали су се непријатељи, али не и циљеви борбе против њих: стварање система који води ка апсолутној власти – тоталитаризма.

Кад је редакција пољског сајта „Гласа Русије“ добила ово писмо било нам је јасно да немамо о чему да размишљамо. Познати пољски новинар и уредник Дариуш Цихољ је замолио да му помогнемо да стигне до малог села на Крајњем Северу Русије. Одлучио је да посети место прогонства прве партије Пољака у фебруару 1940. године у којој су били и његови рођаци.

- Зашто се то дешава, зашто нико не покушава да се бори против стереотипа да историја, ако је повезана са страдањима, дели народе? А ако је узрок патњи ових народа заједнички, на пример, поробљивачки тоталитаристички систем?

Тешко је наћи Руса који би категорично изјавио да мрзи Пољаке или да се непријатељски односи према њима. Код нас је иста ствар: ми критикујемо систем који се асоцира са СССР, али истичемо своје симпатије према Русима. Ово доводи до закључка да је незадовољавајући ниво контаката између Пољака и Руса у току последње деценије резултат политике, а не расположења друштва у нашим земљама.

Хајде да заједно учинимо нешто добро: хајде да пишемо о ономе што нас је спојило кроз бол. Нека наше, новинарске иницијативе, престигну политичке! Ако се већ нешто некада десило, ми и они којима ми као медији служимо – наши читаоци, гледаоци и слушаоци – треба да идемо тим путем и да својим публикацијама надахњујемо наше, односно пољске и руске власти. Узгред речено, то спада у наше професионалне обавезе
, -написао је наш колега Дариуш Цихољ.

Дарек је већ на путу ка Архангелску на северу Русије. Путује обичним путничким аутомобилом кроз Велики Новгород, Вологду и Њандому. Ни он, ни редакција „Гласа Русије“ не сматрају ово путовање екстремним или новаторским.

Само помажемо пољском колеги у организацији неколико сусрета на територији Русије сматрајући то нашом професионалном дужношћу.

Током овог месеца објавићемо неколико његових чланака, између осталог и репортажу с пута. Знајући шта га управо „она тера“ на Крајњи Север Русије, већ данас је – премда се репортажа о Русији очима пољског новинара још није појавила – препоручујемо нашим читаоцима.

Игор Мотовилов,