Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Руски Солун

Руски Солун

10-06-2013 09:52:55 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Русијом у минијатури називају у Солуну – северном делу Грчке - Друштво за ширење руског језика и кулутре. Оно уједињује данас не само сународнике, већ и етничке Грке, који све чешће теже руској култури и традицијама.

Дечији смех, галама, разговори. У Руском друштву Солуна је почео празник Опраштање од букара. Деца од 3 до 12 година, рођена у мешовитим браковима, завршила су прву етапу школовања - научила су азбуку.

Мама једног детета живи у Солуну скоро 6 година. Она је дошла у Грчку из Казахстана, ту се удала, брзо је научила грчки језик, али је одлучила да њихова кћерка обавезно зна минимално два језика – грчки и руски. Руско друштво у Солуну је она нашла на Интернету, већ у току две године га посећује. Контактирање на матерњем језику за многе је начин превазилажења сложеног периода адаптације у другој земљи, чак и економске кризе, - прича бивша Московљанка и мама двоје деце Ана.

- Криза у Грчкој утицала је на све нас – и Грке и Русе. Међутим, ту смо сви браћа и сестре, те се помажемо. Рецимо, Друштво је нам изашло усусрет – пружило попуст, знајући да су многи изгубили посао.

У малом простору Друштва има неколико слушаоница, где уче не само језик, већ музику, игре, цртање, чак се одмарају после напорног дана. Ту се припремају за различите руске празнике – од Нове године, Поклада и Ускрса све до Дана Русије. Обавезно обележавају, например, Пушкинов рођендан, - испричала је у интервјуу Гласу Русије предавач руског језика Ирина Балабанова.

- У Солуну има много рускојезичних становника. Они, који су дошли из Русије, не желе да прекину везе са својим изворима. Разумљиво је да их је овамо довела љубав, међутим, они теже да сачувау своју културу. Код куће они говоре са децом руски, те желе да би деца бар једном у недељи контактирала са својим вршњацима на руском. За њих је то важно.

Од свих градова Грчке Солун може да се сматра најрускијим. Управо су у тај град дошли први руки дипломати: 1783. године руска императорка Јекатерина Друга потписала је наредбу о формирању овде генералног руског конзулата. У 20. веку Солун је примао прво емигранте, који су бежали од револуције 1917. године, затим 1990-х година понтијске Грке. Феликс је рођен у Ставропољској покрајини Русије. У Солун је он дошао као у историјску отаџбину. Међутим, не жели да губи везе с Русијом. Зато је довео сина-јединца у Друштво за ширење руског језика и кулутре.

2013. година је у Солуну објављена Годином руске културе. 24. маја, приликом откривања споменика браћи-просветитељима Словена Ћирилу и Методију градоначелник Солуна Јанис Бутарис је позвао Грке да активније уче руски језик. Иначе, многи становници морају да знају руски због своје професије, - објашњава Ирина Балабанова.

- Грчке власти су обавезале таксисте и све, ко ради у сервисним делатностима с руским туристима да обавезно уче руски бар на елементарном нивоу. Узимајући у обзир да у Турској и на Блиском Истоку није мирно, у Грчку долази више руских туриста. Зато гчки млади морају да уче руски. Чак у неким државним школама руски се уводи као други страни језик, после енглеског.

Данас у граду има све више центара за учење руског језика и културе. Недавно је у друцштву одржан специјални семинар, посвећен предавању руског за Грке. Дакле, многе Рускиње у вези са повећањем код Грка интересовања за Русију неће остати без посла.

Милена Фаустова,