Нова фрегата за ратну морнарицу Индије

11-06-2013 01:15:09 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ракетна фрегата Триканд изграђена за ратну морнарицу Индије у бродоградилишту Јантар у Каљининграду, биће предата индијској страни крајем јуна. То је трећи брод пројекта 11356 који је направљен у овом предузећу за војну флоту Индије.

Сада се фрегата налази у акваторијуму бродоградилишта. Она је стигла овамо после обављеног поморског дела комплексних испитивања у Балтику. Фрегате датог пројекта су намењене за тражење и уништавање подморница, противбродску и противподморничку одбрану, заштиту од напада из ваздуха. Домет аутономне пловидбе брода износи пет хиљада наутичких миља. 2012. године Индији су биле предате две фрегате – Тег и Таркаш. А укупан број фрегата пројекта 11356 направљених у Русији за Индију, узимајући у обзир Триканд, износи већ шест, истиче главни уредник листа Извоз наоружања Андреј Фролов.

- Оне су прављене у траншама. Прва транша – три брода – испоручена је крајем 90-их, почетком 2000-их, затим је била наручена додатна партија, није искључено да ће они наручити још једну тројку сличних фрегата. Други моменат је да су се бродови заиста добро показали у саставу флоте. А кад је тако зашто да се измишља нешто ново. Уз то -појам унификације бродова и смањење цене животног циклуса.

На тај начин војно-техничка сарадња Русије и Индије у сегменту наоружања за флоту се развија успешно, истиче бивши командант Црноморске флоте, адмирал Игор Касатонов.

- Ова сарадња има дубоке традиције, она се развија већ више од 40 година. Више од 20 година развија се сарадња ратних морнарица. И квалитет руске технике је довољан да се задовоље потребе Индије. Ова земља одавно претндује на то да буде велика поморска сила и има све класе бродова, при томе углавном су то руски бродови.

Индијска флота је једна од главних купаца руске војне продукције. Укупан обим наруџбина за њу врло је значајан. Повишено интересовање ове земље за бродове овакве класе као што су фрегате није ни мало случајно, подвлачи Игор Касатонов.

- То су иниверзални бродови, тренутно фрегате су најтраженије, пошто могу да решавају многе задатке. Осим тога, поседују провидбене карактеристике заједно са борбеним потенцијалом. Оне могу да се користе у војне и цивилне сврхе, као што је борба против пирата, за демонстрацију заставе.

Фрегате Тег, Таркаш и Триканд имају у наоружању суперсоничну ракету БраМос заједничке руско-кинеске производње. Ракета БраМос има велики модернизациони потенцијал, подвлачи експерт. Управо постојање савременог ракетног наоружања је одлучујући фактор у савременим ратовима, између осталог поморским.

За Индију је важно да се наоружа управо бродовима стратешке класе, как оби показала своју сагу не само у блиским водама, већ и у размерама Пацифичког прстена. Фрегате осигуравају такве могућности.

Олег Нехај,