Стрељачко оружје нове генерације за руску армију

12-06-2013 10:03:36 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/brian.ch/cc-by/ vostok.rs |


Предузеће Ижмаш, велики руски произвођач борбеног аутоматског и снајперског оружја, наставља да ради на производњи аутомата Калашњиков пете генерације АК-12. Тренутно по наруџбини министарства одбране врше се његова прелиминарна испитивања. Државна испитивања планирано је да буду завршена у новембру. Прецизније ће пуцати и модернизована снајперска пушка Драгунова (СПД).

Читав даљи рад на освајању нових видова стрељачког наоружања вршиће се у оквиру масовне модернизације производње и формирања концерна Калашњиков. О томе је за Глас Русије говорила званични представник обједињења Ижмаш Јелена Филатова.

- АК-12 је платформа за разраду широког спектра разних проивода, између осталог за безбедносне ресоре. Већ сада на бази АК-12 разрађују се аутомати за ФСО (Федералну службу обезбеђења) и Министарство унутрашњих послова. Такође сада се ради на разради муниције за АК-12. Зато већ ове године представићемо прави стрељачки комплекс – оружје и муницију.

По мишљењу експерата, нови аутомат пете генерације чува све јаке стране аутомата Калашњикова – издржљивост, високу поузданост, непогрешивост. Али истовремено то је ново оружје, истиче експерт у области стрељаког наоружања Василиј Лесњиков.

- Повећана је његова брзина паљбе, експлоатационе могућности. А што је најважније, то је оно чега није било раније – модули. Он се лако прилагођава различитим условима, на његовој основи може да буде направљен и пиштољ, и јуришна пушка, и карабин. То је као трансформер. На његовој основи може да се направи читав низ разних узорака у разне сврхе. Зато што у принципу сада нема таквог појма као што је универзалност. Ако су раније сви били са једним аутоматом, сада за разне операције потребно је прилагодљиво оружје.

Како су показала испитивања прототипа АК-12, рафалност паљбе је код њега виша него код Калашњикова претходне генерације.

У процесу усавршавања такође се налази други симбол руског оружја. У јуну ове године навришће се 50 година од када је у наоружање Совјетске Армије примљена чувена снајперска пушка Драгунова (СПД), разрада Јевгенија Драгунова. Говори Јелена Филатова.

- Све ове године она остаје непревазиђено оружје армијских снајпера, пошто је врло поуздана и беспрекорна. Сада конструктори Ижмаша раде на модернизацији СПД, она пролази испитивања. У току модернизације снајперска пушка Драгунова је добила нову цев, додатну Пикатинијеву шину, као и ергономски кундак. У целини она је стекла све црте, карактеристичне за савремено стрељачко оружје.

Осим радова на модернизацији СПД, конструктори Ижмаша разрађују принципијелно нове комплексе снајперског оружја. Предузеће производи не само аутомате и санјперске пушке, већ и широк спектар грађанске продукције: ловачке пушке и спортске пушке. Укупно у конструкторско-технолошком центру компаније Ижмаш воде се разраде више од 30 производа цивилне и војне намене. Продукција комапније извози се у 27 земаља света, међу којима су Велика Британија, Немачка, Итлија, Канада, САД.

Олег Нехај,