Међународна заједница не намерава да допусти понављање преседана Северне Кореје

13-06-2013 04:31:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


22. земље игноришу ратификацију додатног протокола МАГАТЕ. То може да сведочи не само о њиховим нуклеарним амбицијама, већ и о радовима на производњи нуклеарног оружја који се воде.

О томе које су то земље и о руској процени ситуације око нуклеарних програма Ирана и Северне Кореје говорио је за Глас Русије стални предствник Руске Федерације у међународним организацијама у Бечу Владимир Воронков.

- Додатни протокол се не примењује у 57 земаља које су потписале такозвани споразум о гаранцијама. У складу са сатутом, МАГАТЕ као агенција треба да осигурава да цивилни нуклеарни програми не прелазе на војне циљеве. То се реализује путем примене такозваних гаранција на основу споразума о гаранцијама који ненуклеарне државе склапају са МАГАТЕ.

У скупу докумената агенције постоји и додатни протокол уз споразум о гранцијама. Он даје могућност МАГАТЕ да гарантује да нуклеарни материјал неће прећи у непријављене сврхе, омогућава да се веродостојно потврди одуство непријављене нуклеарне делатности на територији земље која склапа додатни протокол. Ипак овај инструмент има искључиво добровољни карактер, и држава има право сама да решава да ли да потписује додатни протокол или не. Реч је не о обавези, већ о добровољном усвајању одређених захтева.

Додатни протокол се не примењује не само у Ирану и Северној Кореји, већ и у таквим земљама као што су Саудијска Арабија, Египат, Аргентина, Бразил, Катар. Али у свим тим државама примењују се гаранције МАГАТЕ и агенција потврђује да се пријављени материјал тамо где он постоји не користи у друге сврхе. То је принципијелни моменат.

Ако земља не учествује у додатном протоколу, то не значи да она крши Споразум о нераспростирању нуклеарног наоружања. Једноставно са сваком таквом земљом по питањима примене додатних мера треба се договарати посебно.

Што се тиче Ирана, РФ полази од тога да изјава руководиоца ове земље о томе да нема планова производње нуклеарног наоружања одговара реалности.

- Ипак према Ирану постоји низ питања, и МАГАТЕ тежи да их појасни. Ту тежњу МАГАТЕ подржавамо. Иран треба да одговори на питања која изазивају у међународној заједници одређену недоумицу. Мислим да на том путу предстоји да се уради много, али процес тече, при томе у позитивном правцу.

Још пре 45 година било је јасно да распростирање нуклеарног наоружања може да доведе читав свет на ивицу егзистенције.

- Као прво, расте ризик примене нукларног оружја. Као друго, ни једна држва у таквим условима не може да се осећа безбедно. Колосална средства ће се улагати у програм стварања средстава за одвраћање, што ће се директно одразити на благостање обичних грађана. Већ да не говорим о томе да ако нуклеарно оружје буде примењено, ми слабо можемо да замислимо какве ће бити поседице, кави губици за становништво.

Основна гаранција нераспростирања нуклеарног наоружања јесте Споразум о нераспростирању нуклеарног наоружања и формиран у оквиру њега систем контроле поштовања обавеза од стране држава.

Постоји пример Северне Кореје који је показао да земља може да се користи свим привилегијама чланства у Споразуму што се тиче развоја цивилног нуклеарног програма, а затим да изађе из споразума и да прекине примену гаранција МАГАТЕ, пребацивши нагомилани материјал у војне сврхе.

- То не треба да буде. Мислим да је управо то оно слабо место које захтева повећању пажњу држава нуклеарне петорке и свих осталих држава потписница Споразума. Неопходно је предузети такве мере које би максимално отежале или чиниле немогућим иступање држава из Споразума и јасно показале да међународна заједница не намерава да дозволи понављање преседана Северне Кореје.

Наталија Смирнова,