У олимпијском Сочију све је под контролом

13-06-2013 06:13:49 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Високе технологије ће помоћи специјалним службама да осигурају безбедност на Олимпијским играма 2014. у Сочију. Представник руске компаније РНТ која је разрадила информациони систем Безбедни град у интервјуу за Глас Русије није открио све тајне, али је саопштио неке занимљиве детаље.

Специјално за зимску Олимпијаду у Сочију је постављен комплексни информационо-аналитички систем. Он подразумева снажну мрежу видео камера, предајника радијационе, хемијске и биолошке активности. Уз њихову помоћ у он-лајн режиму врши се мониторинг ситуације у граду и на олимпијским објектима, говори водећи стручњак компаније РНТ Антон Аносов.…

Тамо је снажни систем анализе догађаја. Тачније то није само експертски систем, већ и систем оперативног доношења одлука. Уз помоћ предајника анализира се чак вода за пиће, није ли отрована. Постоји анализа система вентилације – није ли отрован ваздух, који стиже из улазне вентилације.

Осим тога, на железничким станицама, саницама јавног саобраћаја, на другим местима јавног окупљања појавили су се специјални електронски терминали. Преко њих гости и становници Сочија могу да пошаљу поруку о инциденту или ванредној ситуацији. Све информације се скупљају ситуационом центру, који сарађује са свим градским службама и безбедносним ресорима, говори Антон Аносов.

- Човек излази на портал и штампа саопштење, он може да причврсти аудиофајл или фотографију са места инцидента. Саопштење се аналзира помоћу морфолошких и латентно-сематничких знакова и ставља се у одређену рубрику. Тачније ако је ово саопштење о томе да је човеку позлило, оно се шаље хитној поможи. Ако је то саопштење о пожару, оно се шаље у Министарство за ванредне ситуације. Ако је реч о сумњивом предмету или експлозији бомбе, сигнал се шаље у МУП, ФСБ и ФСО. Такође информација стиже у ситуациони центар где се одређују координате и представљају на карти града. На карти може да се погледа који су повољни путеви за прилаз, да се погледају видеокамере, провере предајници.

Није прошло у Сочију ни без техничких новина. Тако у олимпијског престоници постављене су најновије камере које могу да открију криминалца у гомили. Паметне камере анализирају изглед и сумњиво понашање људи. По речима Антона Аносова, прецизност одређивања износи 99%.

Светлана Калмикова,