Авганистан: добици и губици пољске војске за 11 година војних операција

20-06-2013 04:06:19 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/isafmedia/cc-by/ vostok.rs |


Пре неколико дана уз почасти је сахрањен млађи официр Јан Кепура, четрдесети по реду Пољак, који је погинуо у Авганистану. Пољски војни контигент учествује у операцијама у овој земљи од марта 2002. године.

Већ више од шест година војници са бело-црвеним заставама на униформама чине један од највећих националних контигената Међународних снага за подршку безбедности у Авганистану (ISAF).

Дошло је време за одмор од мисије

Међу 50 земаља, учесница мисије у Авганистану, само још САД, Велика Британија, Немачка и Италија имају веће контигенте од Пољске. У Авганистану је служило више од 25000 од 100000 војника Пољске војске. Многи од њих били су тамо неколико пута. Четрдесет људи је погинуло. Више од 500 је било рањено.

Пољски расходи, повезани са мисијом у Авганистану, достићи ће ове године 5 милијарди злота или 1,5 милијарди долара. То је 15% годишњег војног буџета ове земље. Поменути расходи су успорили техничку модернизацију војске. Подсетимо, да је Пољска од 2003. до 2009. године активно учествовала у операцијама у Ираку, чија цена је била 22 војничка живота и око милијарду злота или 300 милиона долара.

Већ неколико година у Пољској се континуирано воде расправе о добицима и губицима у таквом, масовном, учешћу у међународним војним операцијама. Данас преовлађује мишљење да такви напори и жртве не прати ни раст поверења у Пољску на међународној сцени, ни очекивани, посебно у случају Ирака, економски интерес. Међутим, проблем одговорности за исхитрено увлачење војске у експедиционе операције, не доминира у политичким полемикама на обалама Висле. А свима, који су били на власти у земљи последњих десет година, може се указати на грешке.

Војници се враћају кући

Између 70 и 80 процената пољске јавности не прихвата учешће Пољака у рату у Авганистану. Зато је изјава Андерса фог Расмусена, генералног секретара НАТО дата претходне недеље на предавању на Академији Националне одбране у Варшави: „Наши војници почињу да се враћају кући“ била дочекана са радошћу. Пољски контигент је смањен са 2,5 хиљаде на 1,8 хиљаду војника. У земљу се враћа још једна серија тешке технике. У овом тренутку њен превоз представља главни изазов за војску. Операцију повратка из Авганистана компликује недостатак стратешке авијације и поморског транспорта.

Стечено за време мисије искуство пружа могућност примене у целој пољској војсци. Ирак и Авганистан су били школа за војно руководство, које је научило да сарађује са савезницима. Најпрецизније се о користи од страних операција изјаснио генерал Роман Полко, бивши командант ГРОМа, највеће пољске јединице специјалне намене. У интервјуу за један од листова он је изјавио да „више користи доноси команда батаљоном, који води стварне борбе, него дивизијом која фарба травњаке и спрема храну за излете у земљи“

Промена стандарда

Мисија је имала могућност да провери квалитет појединачне опреме војника. Пре 11 година Војска Пољске је стартовала на стандардима Варшавског пакта. Данас се опрема наших војника у Авганистану не разликује од америчке или енглеске. Тренутно остаје циљ увођење таквих стандарда за целу пољску војску.

Операције у иностранству, откриле су и слабости пољске војске. У њих спада недостатак савремених хеликоптера и беспилотних летелица. Управо захваљујући мисијама планови куповине 70 нових хеликоптера и беспилотних летелица средњег домета, међу њима и јуришних, постали су приоритети програма техничке модернизације оружаних снага.

У Авганистану су борбено крштење имали оклопни транспортери точкаши Росомак, произведени у Пољској према лиценци финске фирме Патрија. Они су се показали као најпоузданија борбена возила, која су била на располагању међународним снагама ИАЕА. Покретност Росомака, њихова отпорност на мини-замке, правог пакла авганистанског рата, као и ватрена снага 30 милиметарског топа Bushmaster, изазивали су једнодушно дивљење, чак и завист, савезника. Борбену вредност тих возила брзо су проценили и авганистански герилци, који су их прозвали „зеленим ђаволима“. После шестогодишњих борбених проба, уважавајући запажања корисника, стручњаци су унели у конструкцију Росомака више од 500 измена.

Пре недељу дана генерал Џозеф Данфорд, командант међународних снага ИАЕА у Авганистану је изјавио, да ће пре или касније, бити склопљен споразум са делом тали бана. Политички и финансијски резултати ере активног учешћа Пољске у међународним војним операцијама, која се ближи крају, биће сведени после окончања мисије у Авганистану. Данас о 11 година дугом присуству Пољака у Авганистану може се рећи само једно. У најзначајније успехе може се убројати обука више од 4,5 хиљада авганистанских војника и полицајаца. Сада они полаку почињу да преизимају на себе одговорност за своју земљу.

Анджеј Валентек,