Едвард Сноуден се припрема за лет

24-06-2013 05:27:45 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ubiquit23/cc-by-sa 3.0/ vos |


У односима Русије и САД појавио се нови раздражујући факотр. То је бивши агент АНБ Едвард Сноуден. Упутивши се из Хонгконга у Еквадор, где је рачунао да добије политички азил, Сноуден је направио транзитну станицу у Москви. Вашингтон је одмах затражио од Русије његово изручење. Ипак вероватноћа да ће захтев бити задовољен крајње је мала.

Московски аеродром Шереметјево је постао привремено уточиште за бившег сарадника Агенције за националну безбедност САД Едварда Сноудена. Тамо је он долетео летом Аерофлота из Хонгконга, где је провео последње три недеље, откривајући светској штампи тајне америчких специјалних служби.

У домовини Сноудона терете за државну издају. Зато не чуди што бегунац нема намеру да се враћа у САД. Уместо тога планира да се сакрије у Еквадору. Ова земља није изабрана случајно: управо Еквадор је пристао да пружи политички азил оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу.

Међутим САД су већ тражиле од Москве да им изручи Сноудена. Истина, формалних основа за то нема довољно, сматра стручњак за међународно право Марина Силкина.

- У САД је против Сноудена тренутно покренут судски поступак. Значи, Америка има право да се обрати некој земљи и да тражи изручење. Питање се састоји у томе да ли постоје неки међународни акти и споразум о изручењу. Тачније у Русији се екстрадиција као таква не прихвата. Што се тиче страних грађана, овде је неопходно разматрати оне конкретне услове и основе по којима датог човека покушавају да екстрадирају. Зато, што се тиче Сноудена, Америка наравно има право да подноси такве захтеве. Али њихово испуњење или не већ је ствар Русије.

Треба додати да су САД тражиле да им се изручи Сноуден и од хонгконшких власти. Ипак оне не само да нису испуниле тај захтев, већ су омогућиле Сноудену да без препрека напусти град. У званичној изјави тим поводом тврдило се да је захтев за изручење Сноудена био испуњен са грешкама. Међутим амерички сенатори су већ осули паљбу на Русију. Тако је републиканац Линдси Грем обећао да САД неће оставити руска дејства без одговора. А демократа Чак Шумер је оптужио председника Русије Владимира Путина за то да помаже одбеглом Сноудену. Уз то сенатор је додао да савезници тако не постпупају. Између осталог, тешко да ће настала ситуација постати осетан раздражујући фактор у односима Москве и Вашингтона, сматра американиста Алексеј Пиљко.

- Сенатори и конгресмени дају разне изјаве тим поводом. Али то је просто таласање. Шта могу да ураде САД Русији ако она одједном пожели да да Сноудену политички азил или да не омета његов одлазак на Кубу? Увешће санкције против Русије? Не. Објавиће Русији рат? Такође немогуће. Тако да не треба подлегати спољном притиску, треба просто јасно пратити своје националне интересе и не мислити да ће ситуација са Сноуденом довести до неких критичних последица.

Према анкетирању Гласа Русије, у вероватноћу изручења Сноудена Америци свет практично не верује. Анкетирање је изведено на 17 европских језика, укључујући руски, док се бивши агент АНБ још налазио у Кини. Резултати су следећи: нешто више од четвртине анкетираних сматра да ће изручење Сноудена разочарати свет. 18% сматра да ће се такав развој догађаја негативно одразити на имиџ земље која изручи бегунца америчким властима. Само 15% је уврено да ће изручење Сноудена ојачати позиције САД. Највише анкетираних, 41%, уверено је да до изручења неће доћи. Индикативно је да су за последњу варијанту једногласно гласали апсолутно сви фински учесници анкетирања.

Артем Кобзев,