Вратити Јаву на руско тржиште

25-06-2013 09:40:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У току је међународна мототрка у чешку, посвећена 135-годишњици рођења конструктора мотоцикла Јава Франтишека Јанечека. Њена друга етапа стартовала је 24. јуна у Москви.

Колони од 4 учесника који су стигли дан раније у престоницу на својим мотициклима из Новосибирска, придружило се још 50 ентузијаста – чланова клуба Јава-Москва на челу са председником, познатим љубитељом чешке марке Павлом Крјучковом. Он је испричао за Глас Русије о маршрути трке:

- Из Москве возимо до нашег базичног кампа у чешком граду Конопиште, где се налази музеј Јаве, то је око 2200 километара. Ми ћемо прећи границу са Белорусијом и са Пољском код Тереспоља. Даље ћемо се кретати трасом Е-30, изаћи на аутопут, и њиме на територију Немачке. Овде ће нас дочекати немачки љубитељи Јаве. Преноћићемо, даље идемо према Дрезедену. Тамо ће се у нашу колону уклопити немачки учесници мототрке. А даље Чешка. У Конопишту ћемо учествовати у такмичењима вожње, а у прагу на Вацлавском тргу – у свечаној паради мотоцикала чешке производње. Веома се радујем могућности да се упознам са колегама по хобију из разних земаља. Некада су овакви сусрети љубитеља Јаве били редовни.

У СССР су некада редовно стизале чешке Јаве и Чезете у врло великим обимима. До 1991. године њихови извоз је достигао 3 милиона примерака! Ови мотицикли су били најпожељнији, јер по квалитету нису заостајали за савременим Харлејима. Јаву је возио и отац Пaвла Крјучкова. Мотоцикл је поклонио сину за 17. рођендан. Данас он има пет оваквих возила. У трку је кренуо на моделу 6347 који сматра најпоузданијим. По образовању управљач, Павел Крјучков активно популарише омиљену марку на руском тржишту. При томе у старом дизајну популарном у Русији:

- Од 2001. године, када се појавио наш клуб, редовно учествујемо у различитим изложбама мото-шоу. И стално слушамо од посетилаца једно питање: где купити такву Јаву? Чешки мотоцикл, у уобичајеном дизајну и боји, данас се разликује од продукције коју нуде Корејци и Јапанци. То је мотоцикл средње класе, такорећи за беспуће, највише одговара руским условима. Може да се вози и путем и малим земљаним друмом. Тако се појавила идеја да се направи фирма Јава-Москва како би се задовољила потражња. Код нас у Москви имамо два погона и складишта. У част 50-годишњице испорука чешких мотоцикала у СССР направили смо на основу савременог модела Јава-640 10 мотоцикала Јава-Москва. Споља они веома личе на легендарну Јаву-360. Цена јубиларних примерка је солидна – 350 хиљада рубаља.

Али сва возила су практично већ купљена. А клуб је разрадио и дизајн и технички предлог реплике некада популарног модела 638 5. Представио га је у фирми Јава Мото у граду тинец изнад Сазаве, у предузећу које је пре 135 година основао Франтишек Јанчек. Чеси су прихватили пројекат,с ада се припрема прва партија мотора – 50 комада. Како је рекао Павел Крјучков,

Потписали смо са компанијом дилерски споразум о реализацији њене продуцкије у Русији.

Јава Мото преживљава сложена времена. Покушавају да преживе на светском тржишту, траже тржишта за пласман и окрећу се пре свега према Латинској Америци. Али веома би желели да се врате у Русију, на простор ЗНД, где по прорачунима Павла Крјучкова има на стотине хиљада љубитеља Јаве, што значи и потенцијалних купаца.

Гајане Ханова,