Беспилотне летелице против бандита

25-06-2013 09:42:45 | | Глас Русије/ vostok.rs |


23. јуна око један сат ујутру у подножју планина на северу Пакистана, бандити обучени у униформе полиције опколили су камп-насеље страних алпиниста, опљачкали и убили десет људи. Поглавар је изјавио: Ови странци су наши непријатељи и ми са поносом преузимамо на себе одговорност за њихово убиство. Ми ћемо наставити сличне нападе. Иста групација је 2012. убила 18 ходочасника шиита. Истина, тада су непријатеље одредили по религиозним мотивима. Касније се испоставило да су за убиство платили противници јачања веза Пакистана са Ираном.

Ова банда себе назива Џандала или Армија Бога. Иза њених напада стоје политичке наруџбине, и једноставно тешка кривична дела. Првом атаману ове банде Касиму Tурију сада у Пакистану суде за тероризам, и на основу члана „незаконито посезање на имовину мрлог у тренутку његове смрти“. Једноставније речено, за убиство у циљу пљачке.

Таквих као Џандала на северозападу Пакистана има много. Вековима у овом региону за умерену цену могла је да се изнајми гомила главосеча. Ратоборне горштаке плаћали су краљеви и шпијуни, земљаци и странци. Ко плаћа новац сада, посебна је тема, али вековни проблем треба решавати.

Пре свега криминалце треба пронаћи, а они се увек крију у таквој забити где је тешко идентификовати их. У Пакистану ове операције спроводи Ција, у Авганистану специјалне снаге коалиције и војске, понекад за порквиање војника који су доспели на нишан противника. То су беспилотне летелице MQ-1 Predatorи MQ-9 Reaper. Кажу да они који су руководили њиховим дејствима извршили су много грешака и примену беспилотних летелица треба забранити.

Пошто су беспилотне летелице чести узрок жртава међу цивилима. Бандити увек бирају да се крију у густонасељеним местима из алеђа жена и деце, одлично знајући могуће последице. Кораци у страну смањења жртава међу цивилима већ су учињени. Прошле године тадашњи командант трупама коалиције у Авганистану генерал Џон Ален наредио је да се ограниче напади беспилотних летелица у густо насељеним регионима. По подацима УН, губици међу цивилма од напада авиона смањили су се за 42%. У фебруару ове гдоине, пошто је у току авионапада осим четири герилска командира погинуло десет цивила, председник Авганситана је забранио својим трупама да траже од западних савезника подршку из ваздуха у границама насељених места. То се тиче и беспилотних летелица.

Такође се предлаже да се потпуно забрани њихова примена и уместо летелица којима управљају оператери са територије САД и Велике Британије, да се на стари начин спроводе специјалне операције уживо. Али сваки војник ће рећи да ће тада губици, између осталог и међу цивилима, бити већи, и гинуће своји војници и официри. У пакистану у нападу беспилотних летелица за 8 година њихове примене погинуло је око 3500 људи. Цивилних лица од 500 до 900. Не би било жртава да је бандите почела да јури регуларна армија Пакистана са тешком артиљеријом и авијацијом?

Говоре да су циљеви беспилотних летелица у Пакистану неправилни. Истраживања Ројтерса и Њу Америка Фондејшн ове године су дошла до истих закључака: посебно вредних циљева – лидера Ал-Каиде и других групација терориста – међу њима је мање од 50, или око 2%. Циљеви беспилотних летелица су најчешће обични устаници и одатле закључци да у Пакистану беспилотне летелице се користе као средства за ликвидацију лица осумњичених да планирају да пуцају на војнике коалиције у Авганистану. У Северном Ватаристану дрон уместо Бадрудина Хаканија, другог човека у породичној групацији, убио је његовог млађег брата Мохамеда. Али после годину и по Ција је била и Бадрудина.

Беспилотне летелице отварају ватру и на своје. 2011. године у Пакистану дрон је убио грађанина САД Џуда Кенана Мохамада, члана исламистичке групације, која је планирала 2009. године да нападне на базу амеирчких маринаца у Куантику, држава Вирџинија. Дронови су убили још тројицу америчких џихадиста у Авганистану и Јемену. А 29. маја ове гдоине дрон је убио другог човека у хијерархији пакистанске гране талибана Валиура Рехмана. САД су га прогласиле умешаним у терористички напад терористе самоубице 2009. године, када је погинуло 7 Американаца који су радили за Цију. За његову главу расписали су награду – 5 милиона долара. МИП Пакистана је реаговао, назвавши нападе беспилотних летелица кршењем суверенитета земље. А какви су могли да буду губици своје војске и цивила приликом извођења војне операције његовог хапшења?

Без обзира на критику, број напада беспилотних летелица стално расте. У Авганистану 2010. године их је било 278, 2011. године 294, а 2012. гоидне 333. У Пакистану за осам година лова на терористе дронови Ције су нанели око 360 удара. Аргументи за су да не гину људи, а беспилотна летелица са снажном оптиком има мало шансе да погреши у избору циља. Ако оператер погреши и да дрону команду да избаци ракету на Џандалу, вероатно ће малобројни у свету сматрати то грешком.

Вадим Ферсович,