Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Сноуден није лоциран

Сноуден није лоциран

25-06-2013 10:33:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


И даље се незна где се налази бивши агент Ције Едвард Сноуден. Раније се саопштавало да је полетео из Хонгконга и да се зауставио у транзиту у Москви, где се сакрио од свевидећих очију медија. Саопштења о његовом кретању крајње су противречна. Једино што је потврђено је да је Еквадор дао пристанак на његов захтев запружањем политичког азила.

Едвард Сноуден није прелазио руску границу. Такву изјаву данас је дао руски министар иностраних послова Сергеј Лавров. У Москви Сноуден може да се налази само у транзитној зони аеродрома Шереметјево, где је стигао из Хонгконга. Што је и потврдио министар иностраних послова Русије.

- Немамо никакве везе ни са господином Сноуденом, ни са његовим односима са америчком правдом, ни са његовим кретањем по свету. Он је самостално бирао своју маршруту. И он није прешао руску границу. Сматрамо сасвим неоснованим и неприхватљивим покушаје да се оптужи руска страна з акршење америчких закона и мал те не за заверу, па још са пратећим претњама на наш раучун. Било каквих правних основа за понашање америчких званичника нема. И ми од тога полазимо.

29-годишњи бивши сарадник Ције и АНБ почетком јуна у штампи је објавио тајне информације о томе да су америчке специјалне службе могле да прислушкују телефонске разговоре претплатника и да прате приватну преписку на Интернету. При томе не само својих грађана, већ и становника других држава. Од тренутка објављивања докумената на њега је започео лов америчких специјалних служби. Власти су већ објавиле да по повратку у САД њега очекује затворска казна у врло дугом трајању. Излаз је био један – да бежи. Само куда?

Известан је само део његове маршруте – Хонгконг-Моксва. Даље или је већ одлетео у другу земљу или се још налази у транзитној зони аеродрома Шереметјево, где и планира себи даљу маршруту. Сергеј Шестов, пуковник резерве КГБ СССР сматра да данас тешко да неко може да претпостави која земља ће бити његова нова станица. Између осталог, то може да не зна ни сам Сноуден, размишља Сергеј Шестов.

- Систем његовог прикрића није предвидив. Потребан је период да се залегне. Није исправно доносити исхитрене одлуке у тој ситуацији. А где да залегне, такође је питање. Сви су се концентрисали из неког разлога на авијацију, мада је много других начина кретања. Још треба одредити вредност његовог прикривања и да ли вредти толико га прикривати и бринути се. Ако је информација цена, онда ће га специјалне службе пркривати. Ако није, он може да се нађе на Еквадору или Куби.

Детлеф Нолте, директор Центра за истраживања Латинске Америке у Немачком институту глобалних и регионалних истраж ивања из Хамбурга сматра да је предлог да се сакрије у Еквадору промишљени поступак од стране еквадорских власти.

- Актуални председник Еквадора Рафаел Кореа, очигледно, поставио је задатак да постане вођа међународне борбе за независност у информационом простору и да стане на чело борбе против, са његове тачке гледишта, негативне политике САД. После смрти венецуеланског лидера Уга Чавеса он покушава да преузме улогу руководиоца левог покрета у Латинској Америци. При томе очигледно је да је Еквадор једна од најамњих држава Латинске Америке и тим пре не спада међу кључне земље. А овде се пружа могућност да се привуче пажња свих светских медија. Али предвиђати последице са којима на крају може да се суочи Еквадор не чини се могућим. За Американце овај случај је врло приоритетан. Јер н акрају са њихове тачке гледишта реч је о издаји радника специјалних служби. Мислим да ће они покушати да задејствују све постојеће полуге. Не могу да кажем да ли ће прибегавати неким нелегалним мерама, али тачно ће учинити све да добију тог господина.

Већина експерата слаже се да ће наредних дана Сноуден највероватније нестати из информационог поља. А пошто се бука око његових поступака мало слегне, појавиће се на најнеочекиванијем месту.

Светлана Андрејева,