Значајно се повећава број руских туриста у Србији

17-07-2013 09:40:06 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/Ratko Bozovic/cc-by-sa |


Сектор туризма у Србији бележи све већи број посета руских грађана, а то се посебно односи на најпознатије српске бањске центре. Само током прошле године било је око 30 посто више Руса у односу на претходну годину, што значи да их је укупно било око 30.000 на годишњем нивоу, а према званичним подацима Туристичке организације Србије, та цифра сврстава Русе међу најмасовније иностране туристе у земљи.

Штавише, туристи из Руске Федерације показују тенденцију куповине некретнина у домаћим туристичким срединама, што гарантује да њихове посете нису једнократне, него напротив, то указује на чињеницу да ће туристички радници у Србији моћи да рачунају на њих и у будућности.

Када је пре неколико дана руски амбасадор Александар Чепурин посетио Врњачку бању, он је у разговору са председником општине размотрио шта је потребно да се додатно учини како би број Руса који бирају ту дестинацију био још већи него до сада. Иначе, у тој бањи већ више месеци успешно послује руска туристичка компанија која је у Врњачку бању преселила своје запослене, заједно са њиховим породицама, а инвеститори из Русије су заинтересовани да на оближњим локацијама граде „руска села“.

Међутим, да то није само усамљени случај, показује пример Златибора, где су недавно руски улагачи одлучили да подигну хотел, а због његове изградње су купили ливаду за милион евра, што је највећа сума новца која је икада у Србији плаћена за једну њиву. Наиме, руска компанија који је заинтересована за развој туризма на Златибору, дала је за земљиште од 60 ари у центру Златибора читавих 120 милиона динара, а по речима председника општине Чајетина, то најављује масован долазак туриста из иностранства.

Иначе, руски туристи су већ и до сада били чести посетиоци Златибора, који је као један од највећих србских туристичких центара прошле године имао зараду од 70 милиона евра. Ради се о томе да у златиборску Специјалну болницу по савету лекара из Москве и Санкт Петербурга долази све већи број тамошњих пацијената, а такође и компанија Гаспромњефт, која је већински власник Нафтне индустрије Србије, закључила је договор са поменутом златиборском здравственом установом, да из Русије редовно шаље преко сто својих радника на одмор и опоравак. Како је тим поводом изјавио директор златиборске болнице, њима је част да једна од највећих светских компанија своје запослене упућује код њих на одмор и рехабилитацију, а то ће по њему имати велики ефекат, не само за здравствену установу Чигота, него и за целу туристичку привреду Златибора.

Осим тога, како се могло чути од србских туристичких радника, прилагођавање руским туристима у виду презентације сајтова на руском језику, резултирало је повећаним интересовањем и доласком индивидуалних руских туриста, с обзиром да су се на тај начин они могли самостално упознати са домаћом туристичком понудом.

Дакле, ако се узме у обзир да ће током ове летње сезоне, која је званично почела пре недељу дана, само на Златибору дневно боравити 15.000 гостију, од којих је сваки десети странац, а међу њима је велик број управо руских туриста, онда је разумљив њихов удео у јачању србског бањског туризма.

У сваком случају, одушевљење које туристи из Руске Федерације показују према домаћим бањама, а посебно према Врњачкој Бањи, Соко Бањи, Пролом Бањи, Копаонику, Златибору и другим центрима, несумњиво би у будућности требало још више искористити на обострано задовољство. С једне стране, на корист србских туристичких капацитета и у прилог њихових повећаних девизних прилива, а са друге стране, на радост и задовољство све бројнијих руских туриста.

Ратко Паић,