Руски туристи се не плаше немира у Турској и Египту

20-07-2013 05:39:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Немири у Египту и Турској нису посебно утицали на интересовање руских туриста за ове дестинације. Плаже и шопинг туре по обалама Медитерана и Црвеног мора често се претверају у екстремни туризам. Већ прилично дуго у овим државама се не смирују друштвено-политичке страсти.

После свргавања Мухамеда Морсија са власти, у Египту су почели крвави сукоби између полиције и присталица бившег шефа државе. Број туриста се смањио, али не за дуго, сматра први потпредсеник туроператера Русије Владимир Канторович:

- Када је дошло до смене власти у Египту, за 30% је опао број резервација тура у ову земљу. Али, обзиром да ова новост, то више и није, можда ће и број туриста поново порасти. Зато, мислим, да ако не буде дошло до нових сукоба, онда ће количина туриста који ће се упутити у Турску или Египат можда и повећати у односу на прошлу годину.

Речју, сезона је у пуном јеку и Руси настављају да пакују кофере. Ипак, са више опреза туристи одлазе у земљу пирамида и фараона. МСП Русије упорно апелује на своје грађане да не напуштају одмаралишта и да не одлазе у Каиро и Александрију. Према подацима Ростуризма у Египту се сада налази око 80 хиљада Руса. Но, ако се ситуација у ускоро не стабилизује, Египат може у блиској будућности изгубити велики број туриста, говори директор сектора продаје компаније „Тревелнет“ Викторија Кизимова:

- У првом реду то ће се односити на број крстарења, пре свега Нилом. На оно што се дешавало у Египту, најпре је одреговала Европа. Наши европски партери мисле о премештању својих бродова у Персијски залив или у луке Медитерана . У Европи сад практично и не врше резервације за крстарења. У Русији нису ситуацију тако критично примили- како су до сад одлазили у Египат, тако и дан данас туда путују. Али, ипак, ако се ситуација у Египту не стабилизује у наредних месец и по или два, Египат ће остати и без руских туриста.

Но, како показује пракса, руски туристи се брзо враћају у оне државе где је било политичких немира. У одмаралиштима у Турској, број руских туриста чак расте. На туристичком тржишту има довољно и алтернативних дестинација. Део колача од Египта и Турске надају се да ће узети на пример Грчка, Кипар, Шпанија, као и Бугарска и Хрватска. Многи туристи су се упутили на руске обале Црног мора. Руси су, према речима експерата из туристичке бранше радо виђени гости, јер не штеде и лако троше новац на одмору.

Лада Коротун,