Иван Лапшин отишао у Венецију

22-07-2013 10:59:22 | | Глас Русије, фото: КиноПоиск.Ru/ vostok.rs |


Филм истакнутог руског редитеља Мој пријатељ Иван Лапшин ће учествовати у новом конкурентном програму предстојећег филмског фестивала, који се зове Венецијанска класика, те се састоји од легендарних филмова великих редитеља. То се сазнало уочи 20. јула – дана, када се слави 75. годишњица рођења Алексеја Германа.

Иначе програм Венецијанска класика није нов, али ће ове године први пут постати конкурсни. Оцењивати те филмове ће омладински жири, који ће се састојати од 28 студената различитих универзитета Италије. То је изврсна идеја, која је давно постала актуелна, она отвара сасвим нове перспективе за фестивалски покрет, истакао је у интервјуу Гласу Русије познати филмски посматрач Валериј Кичин.

- Идеја, која омогућује не само допунску демонстрацију добрих филмова поред главних програма фестивала, већ и изградњу нових, чвршћих мостова међу генерацијама. Савремени млади слабо се разумеју у протекла достигнућа филмске уметности, зато су неки стари филмови за њих потресна открића.

Можемо. а да не сумњамо: једно од таквих открића ће за младе Италијане бити драма Алексеја Германа Мој пријатељ Иван Лапшин. Његова радња се одвија 1930-х година у провинцијском руском градићу. То је тобоже детективска прича: иследник кривичног оделења Иван Лапшин лови опасне бандите, али се паралелно одвија мноштво других линија: заљубљености, узајамни односи пријатеља, суседа… То је портре човека на позадини доба, у којем живи, као и приказ самог доба са огромном количином веродостојних детаља, што је тако волео и умео да снима Алексеј Герман. Црно-бели филм Мој пријатељ Иван Лапшин се демонстрирао у Русији скоро пре 30 година, 1984. године - о њему је одмах почело да се говори као о класици. Тај је филм добио награде на филмским форумима у Локарну, Ротердаму. Директор филмског фестивала у Венецији Алберто Барбера је сам одабрао тај филм. – испричала је у интервјуу Гласу Русије оснивач Фонда подршке културе и филмске уметности Отворени свет Јелена Романова.

- С обзиром на то да смо се састали одмах после трагичне вести о смрти Алексеја Германа, договорили смо се да ће у Венецији бити демонстрирано његово дело. Затим се фестивал сам определио за овај филм. Свакако, одмах смо пристали.

Фонд Отворени свет се бави рестаурацијом филмова, дигиталном верзијом, тонским кориговањем, припремом текстова на енглеском и италијанском. Исто тако се обрађују и други филмови, који учествују у конкурсу, јер међу њима има филмова из 1930-х, 1940-х година протеклог века. Герман ће конкурисати Лукину Висконтију, Роберту Роселинију, Франческу Розију, Емиру Кустурици, Жану Реноару.

70. Венецијански фестивал ће почети 28. августа, те ће трајати до 7. септембра. У септембру се планира премијера последњег филма Алексеја Германа Тешко бити бог према роману браће Стругацких. Тај филм он није стигао да заврши, за премијеру га спремају удовица редитеља, коаутор сценарија његових филмова Светлана Кармалита и син – такође познати редитељ Алексеј Герман-млађи.

Рита Болотска,