«Кухиња ђавола» на Московском конзерваторијуму

22-07-2013 11:01:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На Московском конзерваторијуму 21. јула је одржана премијера јединствене композиције – хорске свите Покајање према мотивима романа јапанског писца Сеиитија Моримуре Кухиња ђавола. Њу ће представити руској публици Свејапански мешовити хор и чувени ансамбл бубњара.

Дошао је у Москву и аутор – познати јапански композитор Синитиро Икебе. Основа романа је реална хроника злодела специјалних јединица јапанских оружаних снага – такозваног одреда 731. Основан на окупираној територији Кине, он је од почетка Другог светског рата разрађивао бактериолошко оружје, које је пробавао на монструозни начин – на људима. Од 3 хиљаде покусних кунића, које су називали брвна – то су били Кинези, Монголи, Корејци, Руси и Јапанци, којима нису биле задовољне власти, нико није преживео. Тај се пакао завршио захваујући Црвеној Армији, која је после капитулације Немачке 1945. године извршила офанзиву на Далеком Истоку. Страшне чињенице су се скривале све до 1983. године, када је била објављена књига Сеиитија Моримуре Кухиња ђавола. Онда је настала идеја о музичком покајању пред народима, који су пострадали од суровости одреда 731. Композитор Синитиро Икебе је у интервјуу Гласу Русије објаснио, зашто је изабран он.

- Компонујем много мирољубивих и антиратних дела, нарочито много хорске музике, јер управо у хору могу да се уједине срца многих људи. То је облик, који најефикасније може да пренесе неку поруку.

Јапански композитор признаје: када је почео да компонује, није ни очекивао да ће та композиција ујединити многа срца, јер је он прво био веома обазрив према том пројекту.

- Чуо сам од многих Јапанаца: зашто да позлеђујемо старе ране, говоримо о тој теми. Док не говоримо о њој, не ревидирамо нашу прошлост, шта смо учинили другима, увек ћемо остати жртва, која процењује само своју штету. Само помоћу покајања можемо да напредујемо према мировној будућности без ратова.

Покајање се већ у току 18 година изводи у читавом Јапану, хористима се прикључују нови учесници. Зато је било одлучено да се формира Свејапански хор Кухиње ђавола. У Земљи излазећег сунца су израчунали: данас малтене половина становништва пева у хору!

Свиту Покајање су већ чули у Кини, Кореји, Пољској и Чешкој. Иницирао је њено извођење у Русији чувени руски сликар анимационих филмова Јуриј Норштејн, који је познат и поштован у Јапану. Куратор пројекта је композитор Томас Корганов, који не крије одушевљење у вези са професионализмом јапанских колега.

- Тема је тешка, поготову за Јапанце. Нису се они уплашили да се открију и покажу у неповољном светлу. У овом случају је то грађански подвиг и од стране писца, и од стране композитора.

После Москве Покајање ће бити изведено у Петербургу. На концерт ће доћи група сниматеља Александра Сокурова: чувени редитељ планира да укључи извођење те свите у свој будући филм о Другом светском рату.

Јелена Андрусенко,