Андрић-град - заједничко добро Републике Српске и Србије

23-07-2013 10:55:50 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Андрићевом институту у Андрић-граду у Вишеграду, представници Републике Српске и Србије су се срели како би отворили Андрићев институт.

Дочекао их је идејни творац, домаћин и директор Института и Андрић града, редитељ Емир Кустурица, који је вице-премијеру Александџру Вучићу уручио кључеве града, a којом приликом је изјавио:

- Као човеку од ауторитета, од ауторитета који је нама неопходан за наставак рада, као неком ко је практично откључао закочени процес стварања Андрићевог института, велику захвалност у име господина Додика и у моје име, уз наду да ћемо у будућности сарађивати колико год можемо.

Сви проблеми који су се били испречили у спровођењу идеје да Андрићев институт буде интелектуално и духовно добро србског народа са обе стране Дрине су прошлост, истакао је Кустурица:

- Ми смо почели да радимо и мислим да ћемо наш народ широм света успети да обрадујемо великим догађајима и стварима које, што из историје, што из литературе наш народ заслужује.

Александар Вучић је приликом добијања кључа Андрићевог института истакао:

- Припадамо истом роду, никога не угрожавамо, ни БиХ, поштујемо све. Само желимо да овим покажемо да ћемо чувати нашу традицију и духовност србског народа, али и величати вредности србског народа.

О односима који постоје између две републике, Републике Српске и Србије и србског народа са обе стране Дрине, председник Српске је навео:

- Желимо да развијамо односе са Србијом на највишем нивоу. Мислим да они и јесу такви, и ово је данас дан у коме ћемо дати један нови подстицај нашој сарадњи. Овде у Андрић-граду и у Андрићевом институту смо се договорили да поставимо трајне основе за читав србски народ.

Развој ове институције је обавеза свих умних глава које ће радити у институту али и институција Републике Српске и Србије. Институт и Андрић-град брана су свима који уочи стогодишњице обележавања Првог светског рата подривају темеље историје, истакао је Вучић:

- Србски народ своје јунаке не може да заборави и србски народ ће своје јунаке да слави и не можемо да прихватамо онакве ревизије историје којима би људе који су носили најлепше слободарске идеје неки данас проглашавали терористима.

Андрићев институт, са простором од око 1.500 квадратних метара, имаће више одељења, своју продукцију, биће нови центар српске културе, науке и уметности и заједнички ће га финансирати Србија и Република Србска. До Видовдана следеће године сви радови ће бити завршени.

Вања Савићевић,