Летња филмска академија Никите Михалкова

23-07-2013 11:06:37 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Москви је са радом почела летња филмска академија Никите Михалкова (од 21. јула до 25. августа). Као и прошлог лета, полазнике чека пет недеља напорних али корисних часова са врхунским кинематографима Русије.

Филмска академија - то је масовни међународни образовни пројекат. Руски режисер Никита Михалков га је створио како би помогао уметницима почетницима да што пре професионално „порасту“. Већина полазника нису глумци, већ режисери и оператери.

Данас се често може чути мишљење да су „кинематографи способни само да праве сапунице“. Са овим мишљењем категорички је несагласан један од предавача на овој летњој академији, чувени руски режисер Сергеј Соловјов:

- То није тачно, то не стоји, то је глупост! Добри глумци и кинематографи постоје, само ми не умемо да их користимо. Ми бацамо низ ветар читаво богатство. Русија је велика, богатства има много.... Те тврдње су безумље, ако посматрате са разумне тачке гледишта.

Са колегом је сагласан и сам Никита Михалков, који се налази на челу Савеза кинматографа Русије:

- Много је наших глумаца који су се, завршивши школе, разишли по својим градовима, по позориштима, тамо куда их ангажују, и уопште гледано они се налазе у савршеној изолацији, не увек са талентованим режисерима и са лошим перспективама.

Никита Михалков је убеђен да, ова академија може, макар делимично да исправи ситуацију. На обуку, примају само оне који су већ завршили професионално образовање. Узраст - не старији од 35 година. На курсу, током овог лета биће 40 полазника. То нису само Руси, већ и они који говоре руски језик а потичу из САД, Аустралије, Израела, Грчке, Украјине, Казахстана, Летоније. Обука се одвија по класичном принципу: глумачки семинари, предавања о сценском покрету, лекције о историји костима, филмској режији, практична настава монтаже и рад са звуком. И наравно, само снимање.

Никита Михалков озбиљно размишља о отварању Академије у Москви која би радила читаве године, а не само преко лета:

- Наша Академија носи одређену одговорност за оне који би, прошавши наш курс, имали могућност да путем одређене агенције, које ћемо стврити, добију посао у позориштима или улоге на филму. Имаћемо могућност да више представимо талентоване људе из провинције широј публици.

За сада је ова Академија бесплатна. Ако се заиста обука продужи на годину дана, онда ће вероватно морати да се плате курсеви. Али, то ће моћи да се учини и након завршетка обуке - путем новца који ће глумци зарадити снимајући филмове.

Рита Болотска,