Светски музеј Ермитаж

25-07-2013 11:15:40 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Сва лепота света је у једном музеју. Тако о петербуршком музеју Ермитаж популарни сајт путника ТрипЕдвајзер, пратећи резултате рејтинга својих корисника Travelerer’s Choice Top-25. На списку најбољих музеја у свету Ермитаж jе заузео први редак.

Ермитаж заузима 6 величанствених зграда у самом центру Петербурга на обали Неве. То су бивши царски дворци. Међутим, не само раскош ентеријера привлачи посетиоце. Тај музеј омогућује да свест путује у било која места и доба, где желите да се нађете, наводи утиске о Ермитажу ТрипЕдвајзер. Народно гласање је само потврдило високи статус петербуршког музеја, једног од најчувенијих у свету, испричао је у интервјуу Гласу Русије експерт сајта Андреј Верешчагин.

- То није последица неке рекламске компаније или промоције. Такав рејтинг значи да довољан број ауторитативних корисника сајта Tripadvisor одазвао се на њега и током протекле године и на такав начин Ермитаж је могао да се нађе испред низа музеја, међу којима су Лувр, Пити, галерија Уфици, музеји Ватикана и друга веома привлачна за посете места. Рејтинг одређује положај Ермитажа и Петербурга као привлачног туристичког места.

Заиста је Ермитаж универзални музеј. Ту ће испричати о историји и уметности практично сваког светског региона. Поред тога се музеј динамично развија, ствара филијале у Русији и другим земљама. У предграђу Петербурга се налази нови комплекс за рестаурације и чуваање Старо село - према називу тог места.

Савремено стовариште отвореног приступа је већ саграђено, те прима посетиоце. У комфорним условима овде раде и рестауратори. Старо село ће постати арт-село, убеђени су у Ермитажу. Ускоро ће почети изградња куба од стакла, високог 60 метара, који ће имати много изложбеног простора, тамо ће се наћи и библиотека Ермитажа са више од милион томова. Створити толико савремен објекат, ујединивши зграде комплекса новго Ермитажа прозирним ходником-галеријом, предложио је познати холански архитекта Рем Колхаас. У Петербургу према новој архитектури се односе обазриво, упоређујући је с ремек-делима великих архитеката из 18. и 19. века, али, како је рекао познати петербуршки архитекта Никита Јавејн, овог пута нико није био разочаран.

- То је, изгледа, први случај, када пројекат није изазвао ничији протест. Пројекат је веома чист, стручан, рекао бих да је то апсолутно правилни пројекат.

Ермитаж ће 2014. године постати место одржавања крупног европског арт-бијенала Манифеста, те отворити музеј савремене уметности и фотографија.

Татјана Завјалова,