Бајројт - стециште поклоника Вагнера

25-07-2013 02:14:42 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/ vostok.rs |


У немачком граду Бајројту, 25 јула се отвара фестивал, који је традиционално посвећен композитору – Рихарду Вагнеру. Већ други пут за 137 година постојања фестивала међу диригентима је и један изворни Рус: маестро Кирил Петренко.

Ове године, када се слави 200 година од рођења Рихарда Вагнера, узбуђење је велико. Тим пре, обзиром да је за овај јубилеј припремљена нова поставка главног дела Вагнера „Прстен Нибелунга“, који се састоји од 4 опере и траје уклупно 15 сати. Делом Вагнерове тетралогије ће дириговати Кирил Петренко који се пре 48 година родио у сибирском граду Омск, а још као дете је са родитељима прешао да живи у Аустрији. Извођењем ове опере је већ једном дириговао, присећа се Кирил Претенко:

- Искуство је било огромно, зато што „Прстен Нибелунга“ почињеш потпуно разумети, тек када њиме диригујеш. Јер, када почиње прва опера, већ знаш како ће се завршити четврта, управо по партитурама. Ово помаже да се нађе правилни приступ за почетак. А у физичком смислу, у почетку је било веома тешко, али је затим постајало лакше: током четвртог дела сам чак осетио да имам снаге за још...!

Бајројтски фестивал је најстарији на свету. Од 1876 године постоји, а његов је оснивач сам Ригард Вагнер. Вагнер је био и први руководилац овог фестивала. Он га је и основао како би популарисао своју музику. Коаутор фестивала је архитекта Герхард Земпер, који је у Бајројту изградио оперски театар. Композитор је чак специјално осмислио и посебно неудобна седишта, како публика не би заспала. Али, ипак стручњаци сматрају ово здање „Фестшпилхаус“ посебним примером позоришне архитектуре,- мишљење је Сергеја Гнедовског, руског архитекте.

Ове године, на сцени овог фестивалског театра у Бајројту, моћи ће да се види седам од 14 опера које је написао Вагнер. Почевши од „Летећег Холаншанина“, до „Смрти богова“- последња из тетралогије „Прстен Нибелунга“. Програм ће од ове године бити посредно доступан и руским љубитељима музике. Руски радио „Орфеј“ који емитује класичну музику, у сарадњи са Deutsche Welle, представиће на својим таласима фестивалски програм, од прве до последње ноте.

Олга Бугрова,