Сојузмултфилм: ка ренесанси на каруселу

25-07-2013 02:16:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Легендарни филмски студио „Сојузмултфилм“ поново се рађа: његово ново руководство изјављује да је решено да врати главном аниматорском студију Русије минулу светску славу. Добри и нежни цртани филмови, створени у студију „Сојузфилма“ током своје 75-годишње историје, са задовољством су се гледали не само у СССР-у и Русији, већ и широм света.

„Малишан Карлсон“, „Крокодил Гена“, „Јежић у магли“- сва ова мала ремек дела настала су у „Сојузмултфилму“. Али, последњих 20 година студио је био у кризи и преживљавао је како је могао. Државно финансирање није било довољно. Ситуација је забринула чак и службенике на високим положајима и проблем руског анимираног филма се разматрао и на једном од састанака са председником РФ. И у студио је упућен антикризни тим. Појавила се могућност да се новац заради захваљујући издавању колеције филмова који су били створени од 1936.године до 2002. Такође је поновно почело и стваралаштво.

Данас се у студију спремају три сборника „Весели карусел“, говори заменик генералног директора студија Гамид Ахметов:

- Традиционално „Сојузмултфилм“ је производио анимацију уз помоћ лутака и цртежа. Са тим ћемо наставити, али и развијати нове могућности. У свету, нажалост, тенденција је таква, да цртање и лутке нису више интересантне колико 3Д технологија. И стога ни ми не можемо бити архаични, 3Д анимацијом ћемо се и ми бавити.

Развој производње анимираних филмова одвијаће се у новом здању, са новом опремом, где прелазимо већ у августу. Ново руководство се нада да ће доћи до формирања великог културног центра уз сам студио где ће бити и музеј и библиотека и видеотека и интерактивна сала за децу и образовни центар за аниматоре почетнике. На срећу, имамо за кога да припремамо нове кадрове, говори уметнички руководилац „Сојузмултфилма“ светски познети уметник анимационог филма Михаил Алдашин:

- Од оних старијих радника, који су овде радили готово читавог свог живота, неки су и данас са нама. Многи су разбацани по Москви, по мањим студијима. Почели смо од тога, што смо их позвали назад и они су у принципу спремни да се врате.

Михаил Алдашин подвлачи да у студио позива само оне који су заинтересовани за анимацију најпре као уметност а не само као индустрију и производњу робе. Такав је приступ у складу са традицијом руске анимације.

Јелена Андрусенко,