Безбедност, ризик и страст: последња трка Андреа Антонелија

25-07-2013 02:19:52 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Прошлог викенда Москва је била престоница мотоциклизма: код бедема Кремља по шести пут је одржан Moscow City Racing шоу, а на новој Moscow Raceway стази серија светског Superbike шампионата. На обе стазе због лошег времена дошло је до озбиљних несрећа.

Код Кремља Фераријев возач Камуи Кобајаши је изгубио контролу и ударио у ограду. Возач није повређен и наставио је трку у другом аутомобилу. Али на Moscow Raceway стази, где организатори, упркос киши, нису отказали такмичење, после првог круга трке у категорији Суперспорт италијански мотоциклиста из Go Eleven екипе Андреа Антонели је пао на мокри асфалт код финиша, а потом су на њега налетела још два мотоцикла. Андреа је задобио повреду мозга и преминуо убрзо по доласку хитне помоћи.

У ексклузивном интервјуу за Глас Русије директор за односе са електорским медијима (on-linecommunication) „Скудерије Ферари“ Лука Колајани и возач Камуи Кобајаши испричали су о својим искуствима на MoscowCityRacing, али и о трагедији Андреа Антонелија.

Не каже се без разлога да су у мотоциклизму сви спортисти једна велика породица. После једне трагедије као што је смрт Андреа Антонелија, шта осећате ви, главне звезде тог шоуа?

Лука Колајани:

- Трке су пре свега страст. Када се догоди једна таква трагедија, најпре помислиш на оне који су, као Андреа, изгубили живот следећи своју страст. Трке су један опасан шоу. Сваки такмичар то зна. Чак и када као гледалац купите карту, на њој стоји напомена о безбедности. Много година радим у том свету и хтео бих да напоменем да се ситуација око безбедности полако побољшава. Ипак, стопроцентна безбедност не постоји. Она не постоји не само на тркама, већ и у свакодневном животу, чак и када излазимо из своје зграде и прелазимо улицу, не можемо бити 100% сигурни у своју безбедност. У „Скудерији Ферари“ нам је стало до безбедности, сматрамо да, у првом реду, конструктори морају правити поуздане аутомобиле како би обезбедили најбоље услове и за такмичаре и за обичне возаче. Тема безбедности је једна глобална тема. Зависи од сваког од нас, и свако мора да буде тога свестан и да поштује саобраћајна правила јер не можемо знати ко је за воланом аутомобила који нам иде у сусрет.

Камуи Кобајаши:

- На стазама возимо болиде брзином од 300 км/сат и више, али наши аутомобили су специјално дизајнирани за те сврхе и знамо да је ризик неопходан део наше професије, наше страсти. И Ферари има своју клијентску екипу (Андреа Антонели је био Кавасакијев такмичар, члан клијентске екипе GoEleven) и ми, први возачи, у оквиру Academy програма организујемо састанке и радионице за наше возаче клијенте како бисмо их припремили за наступ на такмичењима.

Камуи, реци нам нешто о својим утисцима са MoscowCityRacing-а, где си по први пут возио Фераријев болид, па још у самом центру Москве.

- Без обзира на лоше време трибине су биле препуне. У суботу, уочи трке, прошетао сам се Црвеним тргом и видео много људи у Фераријевим мајицама. Било је дивно осећати њихову подршку. Знам да је MoscowCityRacing сваке године упечатљив и динамичан, за нас је пак јединствено задовољство возити своје Ферари болиде код бедема Кремља. Захваљујући таквим догађајима повећава се интересовање према мотоциклизму, а бројни Фераријеви навијачи се могу осетити ближе тиму. Шоу је наш посао, па се трудимо да нашим гледаоцима пружимо што више емоција, јер смо ту због њих. Дешава се да наступамо и поред празних трибина, али у Москви моје колеге и ја смо од гледалаца добили пуно енергије. Мислим да људе овде заиста занимају трке у свим категоријама: и аутомобили и Moto-GP и Superbike. Сада не сумњам да је Русија спремна да следеће године угости свој први Гран При у Сочију и надам се да ћу се вратити овамо.

Рикардо Песароси,