Победа бицикла, или 130 година бициклизма

25-07-2013 02:23:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пре стотридесет година, 24. јула 1883. године, на московском хиподрому је одржана прва званична међународна трка бициклиста у историји Русије. Овај догађај се обележава као рођендан руског бициклизма.

Спортисти су се тада такмичили бициклима направљеним по систему који је у Русији добио назив „паук“. Предњи точак у овој конструкцији достизао је метар и осамдесет сантиметара у пречнику, а задњи је био много мањи – око педесет сантиметара. У московској бициклистичкој трци су учествовали „пауци“ иностране производње. Међутим, поуздано се зна да бицикл сличне конструкције није био само пронађен, већ и тестиран у Русији на супер далекој дистанци још 1801. године. Тада је ковач из нижњетагилске фабрике Јефим Артамонов, савладавши уз помоћ свог двоточкаша пет хиљада километара стигао са Урала у Санкт-Петербург на свечаности поводом крунисања Александра I. За свој проналазак добио је новчану награду од цара. Познато је такође да су и други становници Нижњег Тагила по угледу на Артамонова направили бицикле и спремили се на пут како би „добре људе видели и себе показали“. Нажалост, зауставило их је и казнило руководство фабрике због самовоље. Домаћи бициклистички покрет је на неко време утихнуо, али је неколико деценија касније доживео нови полет. Прва руска бициклистичка трка је изазвала огромно интересовање публике, каже директор приватног музеја бицикала Андреј Мјатијев.

- Број гледалаца је премашивао 25 хиљада људи. Што се тиче учесника у тркама, захваљујући (архивским) истраживњима данас су позната сва имена. Трка је била међународна. Учествовали су Енглез, Аустријанац, Американац и наши руски тркачи.

Победник трке на километар и по био је бициклиста из Петербурга Јулиј Блок.

Годину дана касније званично је одобрен статут бициклистичког друштва Москве. Затим су таква друштва и клубови почели да се појављују у другим градовима. Бициклистички покрет је стицао велику популарност. Московљане је 1896. године зачудио велики писац Лав Толстој који је у својој осамдесетој години виртуозно крстарио бициклом градским улицама. Анисим Панкратов је 1911. године кренуо на путовање око света бициклом. Он је освојио „Брилијантску звезду“ Међународног савеза бициклиста. Тих година, као и данас уосталом, радило се на усавршавању конструкције бицикала, истиче заслужни тренер бициклизма Анатолиј Воробјов.

- Постоји следећа пословциа: врло је лако изумети бицикл. Није баш тако. То је врло компликована ствар. Ја сам тренер за маунтинбајк (планински бицикл). Наш смер у бициклистичком спорту у техничком погледу превазилази чак и најозбиљније области.

Савремене конструкције омогућавају постизање задивљујућих брзина. Међутим, у току последњих година све веће интересовање изазивају ретро-бицикли, каже директор приватног музеја бицикала Андреј Мјатијев.

- Дуго година се бавим прикупљањем материјала из историје домаћег бициклизма. Прикупљам документа, фотографије и различите предмете који су припадали људима који су свој живот везали за бицикл. У мојој колекцији се налази преко 400 бицикала. Има ту војних бицикла, мушких, дамских, тркачких, троточкаша, различитих тандема, понекад апсолутно фантастичних с техничке тачке гледишта конструкције.

Овог лета је у Москви одржана историјска бициклистичка трка на којој су биле заступљене различите конструкције, укључујући и „паука“, који је учествовао у бициклистичкој трци од пре 130 година. У Русији ће 2016. године бити одржан међународни слет љубитеља историјских бицикала. На њега намеравају да дођу власници колекција бицикала из целог света.

Михаил Аристов,