Изабрани носиоци олимпијске ватре Сочи-2014

28-07-2013 02:42:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Организациони комитет „Сочи 2014“ објавио је имена изабраних учесника- носиоца штафете олипмијске ватре.

Изабрани су познати спортисти, олипмијски шампиони, победници и тренери, као и ветерани спорта. Међу онима којима је припала част да носи штафету је и познати совјетски хокејаш Владимир Петров. Списак његових победа је дугачак- он је двоструки олимпијски шампион, 9-струки шампион света. Много година он је наступао са Борисом Михајловом и Валеријем Хараламовом. 1972.године учествовао је у чувеној Супер серији са канадаским професионалцима. За „Глас Русије“ говори Владимир Петров:

- Ово је велика част за мене да се налазим међу носиоцима штафете. Јер није изабран тек било ко. Вероватно за одређене заслуге у раду, спорту, науци. За сада знам да ћу штафету пронети кроз свој родни град, Москву неких 200метара. Требало би се спремити, иако су руке увек за то спремне.

20-годишња студенткиња Алина Коњева из Волгограда је волонтер са повеликим стажем. Већ је учествовала у организацији самита АТЕС у Владивостоку и на пробним такмичењима у Сочију. Да је изабрана за једну од носилаца штафете, сазнала је на још једном свом волонтерском послу- на Универзијади у Казању. Признала је да ју је вест обрадовала јер је била изабрана као једна од много оних који су претендовали на ову почасну функцију:

- Било је неопходно написати два есеја. Један на тему „Зашто сам достојна штафете“ и други где је било неопходно написати чиме инспиришем људе на добра дела. Мислим, да сваки носилац штафете мора бити одговоран, дружељубив, да живи здраво, да помаже другим људима и да је то укупно заиста његов стил живота.

Освајач бронзе на Светским Делфским играма, победник међународних конкурса и фестивала певач Богдан Хамперов такође је један од носилаца штафете. Када су му саопштили новост, обузела су га помешана осећања, говори музичар:

- Наравно, у почетку сам био изненађен, зато што нисам очекивао да ће моју кандидатуру узети у обзир и веома сам срећан. Потом је изненађење нестало, остала је само радост због тога што ћу имати могућност да учествујем у овако важном догађају. Носиоци штафете могу да буду људи разних професија, не увек спортисти, важно је да су активни у свему чиме се баве. Како ћу се припремати? Потрудићу се да будем у доброј форми.

Носиоци штафете „Сочи-2014“ су између осталог и учитељи, професори, лекари, спасиоци, војници, космонаути, хероји рада, студенти и пензионери. Организациони комитет „Сочи 2014“ наставља са одабиром. Коначни списак са именима 14 хиљада носилаца, биће објављен до краја септемба. Сама штафета ће из Москве кренути на свој пут 7.октобра 2013.године и прећи ће 65 хиљада километара- у аутомобилу, возу, авиону, на руској тројци и чак на јеленској запрези.

Штафета ће се попети на Елбрус, заронити у батискафу на дно Бајкала и чак бити послата у космос. 7.фебруара 2014.године у Сочију. Завршиће се најдуже путовање олимпијске штафете, свечаним паљењем олимпијске ватре на отварању 22. зимских олимпијских игара.

Светлана Калмикова,