Првенство Русије у атлетици - проба пред шампионат света

28-07-2013 12:44:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Москви се управо завршио шампионат Русије у атлетици, на којем су учествовали практично најјачи домаћи спортисти.

Например, двострука олимпијска шампионка у скоковима са мотком Елена Исимбаева, која десет година није наступала на шампионатима у Русији, са овог такмичења је изашла као уверена победница. После шампионата света, које би требало да буде одржано у августу, она одлази на трудничко боловање. А за олипмијску победницу из Атине, власнице 5 олимпијских медаља, трократну шампионку света Татјану Лебедеву овај шампионат Русије је последњи у кареијери:

- Да, тешко је отићи. За мене је то унутрашња победа, то што сам успела да победим своју лењост и слабост и да останем у форми. Данас сам на стадиону „Лужники“ наступила и ставила не запету, већ тачку на своју каријеру. Пољубила сам стазу, захвалила гледаоцима и показала крст, дакле све је готово. Сада чак никакву горчину не осећам, само некакво олакшање, као да је са леђа пао терет. У то да ће моја даља делатност бити повезана са спортом, уопште не сумњам.Сво своје искуство усмерићу на васпитавање нове генерације шампиона.

Уопште узев, све је прошло без изненађења. Очекивало се да ће титулу шампиона још једном понети Јуриј Борзаковски у трци на 800 метара- а тако се и догодило. Марија Абакумова је била најбоља у бацању кугле. Сергеј Литвинов и Татјана Лисјенко победили су у бацању кладива. Јевгениј Колодко и Дмитриј Тарабин су најдаље бацили копље. У скосковима у вис победили су олипмијски шампиони из Лондона Иван Јухов и Ана Чичерова. Чак је лепотица Дарија Клишина, најбоља светска скакачица у даљ била виђена на трибинама у друштву хокејаша „Питсбург Пингвинс“ Јевгенија Малкина. Према речима саме Дарије, он ће и на шампионату света навијати за њу:

- Да, рекао је да ће доћи да гледа. Тим пре што ће истог дана када ја будем наступала, трчати и Болт у финалу на 100 метара. То ће бити веома занимљиво погледати.

Од 116 спортиста, који ће наступити на шампионату света, тренери су већ одредили отприлике 100 учесника. 30.јуна у Енглеској ће бити последњи турнир пред шампионат света у атлетици. Зато ће тренерски тим екипе Русије објавити коначни списак екипе тек после свих ових такмичења.

Сергеј Румјанвец,