Полумртва сезона у египатским летовалиштима

06-08-2013 12:40:04 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Лежаљке око базена, низови боца на полицама иза бара, рекламе на огласној табли у холу. У главном ресторану столови прекривени чистим плавим столњацима, а ограда веранде са погледом на море украшена обојеним тракама и натписом Happy Birthday! Понекад се чини да се негде поред чује тиха пријатна мелодија. Увече у алејама малог парка пале се фењери, осветљавајући сцену амфитеатра и трг са гигантским шахом.

Али треба прићи ближе и погледати пажљивије ову егзотичну пасторалу коју као да смењује декор мрачног надреалистичног филма. Хотел је сасвим празан. Његов рад имитирају два-три човека. Они редовно терају камиле од живог зеленила. Судећи по причама љубитеља далеких шетњи по обали мора, таквим триковима се бави персонал скоро свих хотела на путу из Дахаба ка чувеној међу рониоцима Плавој рупи (Blue Hole). Туристи који долазе треба да виде да је овде све нормално. Између осталог, њих је тешко преварити. У самом Дахабу исто су тако празни ресторани и барови, затворене продавнице због одуства купаца, таксисти који су спремни да возе било где у бесцење. Како је још у марту 2011. године почетком арапског пролећа говорио за Синај директор Савој Груп Емад Азиз: Сви се ми овде бавимо туризмом. Туризам је наш хлеб. Ако не буде туризма, неће бити ни живота.

Од тада није постало боље. По мишљењу уредника листа Trevel Agent Џене Тесе Фокс, за разлику од арапског пролећа 2011. године, догађаји на лето 2013. никако неће успорити прилив туриста у Египат, пошто је он и тако пао на минимум. При томе губитке сносе не само европске туристичке фирме. По речима директора туристичке компаније GreatSafarisДејва Херберта, Египат је увек био једино у Африци место масовног туризма америчких грађана. По његовим речима, у Египат је увек долазило више Американаца него у друге афричке земље. Тако их је 2010. овде било 250 хиљада, што је више него у Кенији, ЈАР и Танзанији заједно. Крајем јуна Њујоркер је дао статистику – 2010. године, годину дана пре револуције, Египат је посетило 14 милиона страних туриста који су овде оставили око 13 милијарди долара. Али већ у првом кварталу 2011. године када је био свргнут председник Хосни Мубарак, обим међународног туризма у земљи је пао за 45%.

Туризам је 2010. године дао Египту 11% унутрашњег бруто производа. Врло важан проценат. Египту је крајње потребна страна валута – земља је највећи увозник пшенице у свету и значајних обима горива за израду електричне енергије.

Туризам стабилизује и социјални живот. Он осигурава посао многобројној омладини. Смањење запослених у тој индустрији несумњиво ће се одразити на расположења становника по читавој земљи.

Основни ударац по туристичком бизнису нанет је сада северу земље, Каиру и Луксору. Комапнија Томсон је променила станице маршрута својих крстарења по Средоземном мору у јулу са Александрије и Порт-Саида на Крит и Хаифу у Израелу. Многи бродиви који крстаре Нилом такође стоје усидрени. Како је рекао у интервјуу за ChristianScienceMonitorједан од водича на енглеском у Луксору, пре револуције смо радили пет пута недељно... Сада нас радује ако нешто предложе бар једном у неколико месеци.

Више посла неће бити ако потенцијални туристи прочитају да су се у многим селима после конфликата коначно посвађале муслиманска и хришћанска заједница. Или да се нагло повећао број отетих људи у циљу добијања откупа. Или да племена на југу земље већ отворено демонстрирају ручне бацаче граната и тешке митраљезе купљене у суседном Судану и Либији.

Овог лета у хотелима на обали Акабског залива у необичној тишини и простору уживали су грађани многих земаља Европе. Овамо се нису уплашили да дођу Холанђани и Британци, Пољаци и Италијани, Руси и Украјинци, скандинавци и Арапи. Добро је што се за сада не могу сви набројати.

Вадим Ферсович,