Асад: Сваког месеца у Сирију уђу десетине хиљада страних терориста

27-08-2013 10:59:35 | | / vostok.rs |


Сиријски председник Башар Асад дао је ексклузивни интервју утицајном московском дневном листу „Известија“.

Интервју је објављен под насловом „Реализују се сви уговори закључени са Русијом“, а сиријски лидер је у њему испричао ко у Сирији, заправо, користи хемијско оружје, прокоментарисао изјаве западних политичара о намери да изврше војни притисак на Сирију и оценио помоћ коју Русија и њен председник пружају сиријском народу.

  • Господине председниче, данашње најактуелније питање је – каква је ситуација у Сирији? Које територије су остале под контролом побуњеника?

- Не ради се о територијама које се налазе под управом терориста и о територијама под управом војске. Не постоји неки непријатељ који је окупирао нашу земљу. Ми имамо посла са терористима који продиру у села и на периферије градова. То су злочинци који убијају невине грађане и уништавају инфраструктуру.

Војска, друге снаге силе и милиција настоје да их истерају из насељених места и униште. Они који успеју да преживе прелазе на друге територије и прикључују се другим формацијама бојовника. Према томе, суштина нашег деловања је – уништење терориста.

Главни разлог за настављање војних дејстава јесте – огроман број терориста из иностранства, који константно пристижу на територију Сирије. Сваког месеца у нашу земљу дође њих десетине хиљада. Сем тога настављају се финансирање терориста из иностранства и испоруке наоружања.

Али, уверавам вас да нема места у које не би могла да уђе владина армија – она улази и уништава терористе свуда где се сукоби с њима.

  • Западна штампа често тврди да терористи управљају отприлике са 40 или 70 одсто територије Сирије. Колико, у ствари, држава Сирија контролише своју територију?

- Ниједна армија ни у једној земљи света не може се налазити у пуној борбеној готовости на читавој територији своје земље. То користе терористи покушавајући да се пробију свуда где нема армије. Ми смо чистили сваку област у коју су улазили терористи. Зато ћу још једном поновити да проблем није у територији на којој се налазе терористи, она се мења сваки дан и сваки час. Проблем је у многобројним бојовницима који долазе из иностранства.

Може ли Сиријска Арапска Армија да уђе у сваку област коју су заузели терористи и да их уништи? Рећи ћу вам потпуно сигуран: „Да!“. И војска наставља да то чини. То одузима више времена зато што се рат који нам је наметнут не завршава тренутно. Он траје релативно дуго, а ми плаћамо врло високу цену таквог рата ради уништења свих терориста у Сирији.

  • Да ли су терористи о којима сте говорили неке посебне групације екстремиста или је то део огромне снаге чији је циљ да дестабилизује ситуацију на читавом Блиском Истоку укључујући и Сирију?

- Ми имамо посла како са посебним групацијама, тако и са читавим терористичким армијама. Ипак, оне су по много чему сличне. Као прво, идеолошки и друго - добијају новац из истих извора.

Њихова идеологија је – екстремизам који не прихвата постојање било каквих других верских погледа сем оних које исповедају сами терористи. Они имају заједничке идејне лидере, такве као што је аз-Завахири, али свака групација има и своје руководство.

Као што сам већ рекао, њихови спонзори су исти, често су то читаве државе, на пример, Саудијска Арабија.

Без обзира на подељеност групација, њихови спонзори и идејни лидери имају могућности да сваком од њих манипулишу помоћу екстремних посланица. На пример, кажу им: „Муслимани су дужни да реализују џихад у Сирији“, и онда се хиљаде бојовника упућује овде да ратују.

Спонзори такође управљају групама бојовника испоручујући им наоружање и средства за конкретне терористичке нападе.

Сем тога, та иста Саудијска Арабија обједињује функције и идеолога и спонзора: међу побуњеницима шири вахабитско становиште и подржава их новцем.

  • Држава Сирија говори о блиским односима између Израела и терориста. А само помињање Израела код исламиста изазива хистерију. Па како је у том случају између њих могућа сарадња?

- Зашто Израел отвара ватру на наше трупе када се ми на граници боримо са терористима? Није ли зато да нама сметају? И зашто Израел дозвољава да се по његовој територији удаље од наших трупа терористи блокирани поред границе, па још и да касније са друге стране нападају сиријске јединице? Зашто је у последњих неколико месеци Израел нападао јединице Сиријске Арапске Армије?

Ипак, главне доказе сарадње наводи сам Израел.

Израел је неколико пута саопштио да се у њиховим болницама лече десетине терориста. Ако те групације тако мрзе Израел да их само изговарање његовог назива доводи у хистерију и изазива мржњу, зашто онда те екстремистичке групације, које сада ратују против Египта и Сирије, током читаве своје историје нису извеле ниједну операцију против Израела?

Сетимо се ко је најпре основао те групације? Те терористе су врбовали и подржавали САД и Запад, Саудијска Арабија их је финансирала од почетка 1980.-их да би ратовале са СССР-ом у Авганистану. Како онда те групације које су створили Запад и Америка могу ударити по Израелу?

  • Наш интервју са Вама биће преведен на много језика, многи лидери у свету, укључујући и оне који иступају против Вас, прочитаће интервју. Шта желите да им саопштите?

- У данашње време међу шефовима држава много је политиканата, а мало лидера. Ради се о томе да они не знају историју и не уче из историје. Неки заборављају, чак и сасвим недавну прошлост.

Зар су они научили лекцију протеклих 50 година? Макар да су прелистали документа својих претходника који су пропали у свим ратовима од времена Вијетнама до сада? Јесу ли схватали да ти ратови нису ништа донели сем расула и нестабилности на Блиском Истоку и у другим регионима света?

Хтео бих управо тим политичарима да објасним да тероризам није адут у џепу који може да се извади и искористи кад неко пожели, а онда да се врати назад. Тероризам је као шкорпија - уједа у сваком тренутку. Према томе, не може се бити за тероризам у Сирији и против њега на Малију. Не може се тероризам подржавати у Чеченији и борити се против њега у Авганистану.

Наглашавам да ово не говорим о свим лидерима, него о шефовима неких земаља Запада. Требало би да престану да се мешају у ствари других земаља организујући своје марионетске режиме, као и да ослушкују мишљење својих народа, можда ће тако западна политика бити ближа реалности.

Ако инсистирате да се обратим свету са поруком, рећи ћу: ако неко машта да Сирију претвори у марионету Запада, то се неће десити. Ми смо независна држава и борићемо се са тероризмом и слободно ћемо градити своје односе са земљама са којима ми то желимо за добробит сиријског народа.

  • Влада Сирије суочила се у среду са оптужбом од стране побуњеника због примене хемијског оружја. Ту оптужбу одмах је прихватио низ западних лидера. Шта Ви можете на тодаодговорите? Да ли ћете дозволити специјалној комисији ОУН-а да спроведе истрагу поводом тог случаја?

- Изјаве које су дали политичари на Западу, у САД и у другим земљама, грубо су вређање здравог разума и непоштовање јавног мнења својих народа. То је нонсес: прво се износе оптужбе, па тек онда сакупљају докази. А тиме се бави најмоћнија земља – САД. Односно, у среду су нас оптужили, а тек после два дана америчка влада је известила о отпочињању сакупљања доказа. А како намеравају да сакупљају те доказе издалека?

Оптужују нас да је армија применила хемијско оружје у области која се, наводно, налази под контролом бојовника. У ствари, у том региону нема јасне линије фронта између армије и бојовника. Зар држава може да примени хемијско или било које друго оружје за масовно уништење у месту где су концентрисане њене трупе? То је у супротности са елементарном логиком. Зато су оптужбе те врсте искључиво политичке, а као разлог за њих послужио је низ победа владиних снага над терористима.

Што се тиче истраге ратних злочина у Сирији, ми смо први тражили да дође међународна комисија. Када су терористи применили ракету са отровним гасом у Алепу, убрзо после бројних изјава на Западу о спремности владиних снага да примени хемијско оружје, ми смо тражили да нас посете страни експерти. Тај став је усаглашен са Русијом, желели смо да се САД, Француска и Велика Британија саме увере да не користимо ми хемијско оружје, него наши противници. Уверили су се на примеру конкретних чињеница, а не неоснованих оптужби.

Током последњих неколико недеља, водили смо преговоре са ОУН-ом о раду комисије и на крају су стручњаци допутовали. (Неколико сати након интервјуа сазнали смо да су власти Сирије и комисија ОУН-а усагласили начин заједничког деловања у истрази наводне примене хемијског оружја – „Известија). Резултати њиховог рада биће представљени у ОУН.

Међутим, познато је да се било који резултати могу интерпретирати по вољи појединих земаља. Зато очекујемо да Русија неће допустити да се документа тумаче у интересу америчке и уопште западне политике.

  • Судећи по изјавама руководства САД и низа других земаља Запада током последњих неколико дана, Американци не искључују могућност извођења војне операције у Сирији. Сматрате ли могућим да ће САД поступати исто као што су поступале у Ираку, покушавајући да нађу изговор за упад?

- Питање војне интервенције у Сирији не покреће се први пут. Од самог почетка САД, Француска и Велика Британија покушавале су да изврше војну интервенцију, али на њихову несрећу ствари су другачије кренуле. Оне су покушавале да убеде Русију и Кину да промене своје позиције у Савету Безбедности ОУН-а, али то се није десило.

Они нису успели да убеде своје народе и читав свет да је политика коју воде на Блиском Истоку паметна и корисна. Такође се показало да се овде ситуација разликује од оне у Тунису и Египту.

Исти сценарио „арапских револуција“ није више убедљив. Они могу да отпочну сваки рат, али не могу да знају колико ће трајати и на колико важну територију ће се проширити. Схватили су да је Постоји још једна препрека за војну интервенцију у Сирији – сви схватају да оно што се дешава у Сирији – није народна револуција и није захтевање реформи. То је тероризам. У таквој ситуацији западни лидери не могу да кажу својим грађанима: Идемо у Сирију да подржимо тероризам“.


КАТЕГОРИЈЕ