Амбасадор РФ у Пољској: нема препрека за развој руско-пољских контаката

29-08-2013 11:49:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Недавно завршени у пољском граду Сопоту међународни музички фестивал "Топ оф д Топ", као и Фестивал руске песме у Зелена-Гури, има дугогодишњу историју у Пољској, у Русији, као и у другим источноевропским земљама. У њима су учествовале праве звезде и значајне личности прошлог века.

Да ли је могућ препород популарности ових манифестација у новом миленијуму, у ексклузивном интервјуу за Глас Русије говорио је амбасадор РФ у Пољској Александар Алексејев, који је такође допутовао у Сопот на фестивал:

- Слажем се да ове манифестације имају дугогодишњу и блиставу историју. Њихов препород и препород популарности не само да је могућ, већ и пожељан. За то постоје сви услови. Ми смо јуче били на наступима уметника естраде у Сопоту. Са великим успехом протекао је Фестивал руске песме у Зелена-Гури, где је било око 4500 људи. Наступе је директно преносио један од водећих пољских телевизијских канала. Према постојећим подацима којима оперишу организатори, рејтинг емисије је био врло висок.

Везујем препород популарности ових манефестација са пажњом према њима од стране медија, пре свега радија и телевизије. Веома бисмо желели да се Зелена-Гура и Сопот врате у програм наших емисија. Мислим да многи руски грађани чекају тај повратак са великим интересовањем. Потпуно сам убеђен да руководство руских канала неће морати да се жали на рејтинг.


На пољској телевизији била је приказана руска серија о певачици Ани Герман и била је врло популарна. Протекао је Фестивал руске песме у Зелена-Гури, у Варшави успешно је одржана ревија познатог руског креатора Валентина Јудашкина. Сада смо у Сопоту на фестивалу Топ оф д Топ. Да ли може да се говори о рестартовању руско-пољских културних веза? Какви још пројекти културног карактера очекују јавност наших земаља?

- Заиста филм о Ани Герман је био врло популаран код Пољака. Видело га је више од 6 милиона људи. За пољску телевизијску публику ова цифра је врло упечатљива.

Фестивал у Зелена-Гури је протекао са великим успехом. Врло занимљиво и са великим интересовањем од стране пољских стручњака и медија протекла је модна ревија Валентина Јудашкина. Веома смо захвални Гласу Русије за то што је он иступио као информативни спонзор.

Мислим да нема основе да се говори о рестартовању руско-пољских културних веза: оне никада нису прекидане, чак када наши односи нису преживљавали најбоља времена. Културна сарадња се развијала динамично. Сада нема никаквих препрека за развој контаката. руска култура је врло популарна у Пољској и то заслужено. Убеђен сам да нас очекује читав низ врло занимљивих манифестација, на пример нови фестивал Сателит над Пољском, када је публика више од 50 пољских градова добила могућност да види савремену и класичну кинематографију Русије и СССР. Зато је будућност наших културних веза ведра.

Глас Русије је са ентузијазмом постао информациони партнер Сопотског фестивала, пошто подршка свега што доприноси обнови заједничког културног простора наше две земље јесте наш приоритетни задатак. Да ли се слажете да је медијима наших земаља једноставније да прикажу блискост менталитета наша два народа?

- За медије не само да је једноставније, већ и природније да покажу наш заједнички менталитет, заједнички културни простор, блискост традиција и укуса народа Пољске и Русије. Само медији могу да пренесу максимално широком кругу људи инфорамције о томе шта се дешава, зашто су руске манифестације у Пољској тако успешне, а пољске манифестације се очекују са великим интересовањем у Русији. У томе видим колосалну улогу медија. Амбасада је спремна да помогне у томе да новинари и руководиоци медија добију на време квалитетне инфорамције о томе какве су перспективе и особености наших односа са Пољском у културном плану.

Дозволите да у име наше многобројне публике захвалимо Амбасади РФ у Пољској и лично вама на актитвној подршци свих културних, информационих, хуманитарних подухвата који доприносе јачању веза између наше две земље.

- Хвала вам велико за могућност да се обратим вашој публици, за пажњу коју поклањате Пољској, нашим културним односима. Убеђен сам да ће се сарадња између Амбасаде и Гласа Русије наставити и да ће бити тако позитивна као до сада.

Сергеј Вељев,


КАТЕГОРИЈЕ