Друга на туристичком рејтингу - Москва

02-09-2013 03:30:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Може се десити да Москва заузме водеће позиције на рејтингу највећих светских центара културног и истраживачког туризма, заједно с Паризом, Римом и Лондоном. Ово је изјавио вршилац дужности председника комитета за туризам и хотелијерство града Москве Сергеј Шпиљко. Данас је Москва на другом месту на рејтингу популарности међу европским туристичким правцима у развоју.

Пет милиона страних туриста је ове године остварило свој сан и посетило главни град Русије. По рачуници Московског комитета за туризам, до 2014. године град очекује прави туристички бум. Разноврсни облици одмора које нуди руски главни град, условили су још једну пријатну тенденцију. Сад бујица гостију не пресушује целе године. Док је раније у Москви највећи број путника био у току летњих месеци, ситуација се за последње две године променила. Престонички хотели су пуни чак и зими. На одмор радо долазе становници земаља ЗНД и Европе. Међутим, све је више туриста из Азије, рекао је за „Глас Русије“ Сергеј Шпиљко.

- 330 хиљада долази из Немачке. На другом месту је Кина – 260 хиљада прошле године, али ће Кина ове године избити на прво место – број туриста из Поднебесне расте већ трећу годину за преко 40 процената. И то је за нас веома важно. Зато што је сад главни "мејнстрим" туристичког тржишта – кретање туриста из Југоисточне Азије, где се формира средња класа, где људи почињу да зарађују новац и да путују. Одвија се колосална борба за ове туристе. Све земље желе да их „приземље“ код себе, али Москва засад у томе има више успеха него конкуренти, захваљујући томе што је Москва – моћан саобраћајни чвор. Ми се налазимо на путу до Европе. Наравно, код нас долазе туристи из САД, Француске и Италије. Расте број путника из земаља БРИКС и из Израела, пошто међу нашим земљама нема виза. Наравно, раст броја туриста из Европе је добра ствар, али је он много скромнији. Тамо засад влада криза и људи штеде на путовањима.

Чиме руска престоница може да привуче искусне стране путнике? Москва је највећи град на територији од Централне Европе до Југоисточне Азије. То је највећи културно-историјски центар. Овде има шта да се види. У Москви се налази већина руског културног блага: од Дијамантског фонда до Третјаковске галерије и Музеја сликарства „Пушкин“. И наравно, упознавање гостију с главним градом почиње од Московског Кремља. У мегаполису укупно ради преко 90 изложбених сала, 180 позоришта, 350 музеја и око 900 храмова, подсећа Сергеј Шпиљко.

- Већина туриста који долазе у саставу туристичких група у граду остану по 2-3 дана. За то време посете Кремљ, Пушкински музеј или Третјаковку, оду на панорамску екскурзију по Воробјовим горама, посете Новодевичји манастир и Арбат, провозају се речним бродом. У овај „интензивни“ туристички пакет се укључују и нови објекти. На пример, паркови Коломенско и Царицино. Кинезе занима да посете Лењинов маузолеј, западни туристи моле да их одведемо у такозвани Стаљинов бункер на Таганки – музеј Хладног рата који се налази дубоко испод земље.

Осим општепознатих светских споменика културе у руском главном граду се отварају екскурзије с новим маршрутама и нови објекти. Међу њима је „Московски триптих“ – по железничком прстену се иде ретро возом, путује се по страницама дела Михаила Булгакова уз учешће глумаца који тумаче ликове из Булгаковљевих дела.

У најскорије време у Москви ће се појавити највећи парк у Европи. У ову пешачку зону ће ући територије парка „Музеон“, Централног парка за културу и одмор „Горки“, Нескучниј сад, природни парк „Воробјовије гори“. А историјски центар ће, као и у многим европским земљама, бити препуштен пешацима и туристима. Шетње пешачким зонама Москве уживаће популарност код гостију престонице, не сумња вршилац дужности градоначелника Москве Сергеј Собјањин.

- У Москви сад има три пута више пешачких зона, а ове године ћемо постојећим додати још 3 километра. У поређењу с оним што је у Москви постојало 2010-11. године, број пешачких зона у потпуности ослобођених од саобраћаја, порашће 6 пута.

На пример, између Уличице Романова и Мохове улице у најскорије време ће се појавити „гастрономска“ пешачка зона „Алеја Романова“. Већ почетком јесени тамо ће бити отворени ресторани, кафићи и школе кувања. Калдрма ће бити прошарана фењерима у боји на којима ће бити написани слогани на 5 језика.

Што се тиче хотела, почетком године у Москви је отворено 20 – само нових, с различитим бројем „звездица“. Већина хотела главног града данас одговара светском нивоу. А такви као што су „Национал“ и „Метропол“ су по луксузу јединствени. Да би страним туристима било лакше да се снађу, називи улица и метро станица у главном граду се наводе и на енглеском језику. Шеме кретања на енглеском језику су се појавиле и у већини московских електричних возова. Једном речју, у престоници Русије се одвија велики рад на стварању гостољубиве атмосфере како би посета Москве постала још привлачнија за туристе.

Лада Коротун,