Србски генерал Живак први старни командант који је пилотирао авионом Миг-29М2

02-09-2013 03:36:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На московском авиосалону МАКС, авионом „Миг-29М2” у петак, 30.августа, пилотирао је и командант србског ваздухопловства и ПВО генерал Ранко Живак, који се иначе налази на челу српске војне делегације у Москви. За „Глас Русије“, Јована Вукотић је разговарала са генералом Ранком Живаком.

Генералe Живак, Ви сте први страни командант авијације који је пилотирао на том типу авиона, какви су Ваши утисци и запажања?

- Овај авион има савремену опрему која му омогућава да извршава широк спектар задатака и мисија у свим условима, а пре свега по питању контроле и заштите суверенитета ваздушног простора, затим намене за потребе извиђања ваздушног простора, као и за потребе дејстава по земаљским циљевима.

У аеродинамичком смислу, ово је авион високих маневарских способности, један, да тако кажем, успешан наставак породице авиона МиГ-29, обзиром да су они традиционално аеродинамички чисти, са изузетно високим способностима. Ту је наравно и мотор, који је задржан, „Климов РД-33“, али делимично унапређен.

У суштини, ради се једном квалитативном искораку напред, са аспекта опреме које може овај авион да носи, наоружања и наравно високих квалитета летних карактеристика.

Осим Вас и ваше делегације, Србију је на аеросалону МАКС представљао и школски авион „Ласта 95“. Реците нам нешто више о овом авиону и да ли је било интересовања за наш школски авион?

- Ово је један изузетно значајан и познат салон високог реномеа, на који традиционално долазе људи из свих крајева света и упознају се са достигнућима из различитих области. Обука је један од значајних задатака и добар авион за обуку је увек занимљив за све оне који се баве тим проблемом и тим послом. Ово је била прилика да се тај авион покаже на једном овако великом сајму.

Важно је поменути да сам имао разговор са командантом ваздухопловства Руске Федерације, генералом Бондаревим и ми смо се дотакли тог питања. Упознао сам га са чињеницом да смо ми развили тај авион, са његовим особинама, наменом, могућностима и свиме оним што он доноси у позитивном смислу. Позвао сам га, што је он и прихватио, да током сутрашњег дана посети изложбени део, где се налази „Ласта“ и да се мало ближе упозна са опремом и карактеристикама овог авиона.

Наравно, интересовање свих осталих делегација, великог броја посетилаца овог сајма је већ присутно, тако да верујемо да је учињен један добар маркетиншки потез. Има шанси да овај авион нађе своје место и да наша ваздухопловна индустрија има могућности да се даље развија.

Србска делегација, водила је разговоре са домаћинима, генералима руског ратног ваздухопловства, као и са представницима фирме „МиГ”- обзиром да србско ваздухопловство жели да купи авионе типа Миг, руске радаре и хеликоптере. Да ли је било неких конкретних корака у том смеру?

- Наш основни циљ посете је био да са произвођачима различитих система, са представницима Федералне службе за војно-техничку сарадњу и руском војном службом за извоз војне опреме, разрадимо одређена тактичко техничка питања, која су са аспекта познавања средстава која сте ви набројали била нејасна или само делимично јасна. И то је, као циљ и остварено.

Имали смо низ презентација, разговора и важно је наглсити да интересовање за сарадњу није једносмерно. Нама је важно да успоставимо контакт и да тај цео процес и тај један значајан пројекат опремања повежемо и са могућностима сарадње наше домаће одбрамбене индустрије у различитим областима. Ту мислим најпре на оне сегменте где постоји могућност, где ми имамо капацитете и тамо где будемо нашли заједничке интересе.

Такође, као што сам већ поменуо, разговарао сам са генералом Бондаревим и углавном се наш разговор односио на сарадњу између два ваздухопловства. Наравно, области сарадње су пре свега обука наших јединица, наших састава. Други сегмент који је важан, у којем имамо већ сарадњу јесте област безбедности летења, школовања кадрова, усавршавања и размене искустава у циљу подизања нивоа безбедности летења у ваздухопловству и ПВО.

Поделите са нама укупне Ваше утиске које ћете понети са авиосалона МАКС?

На МАКС-у сам већ други пут, био сам присутан 2011. године и могу рећи да је ово један од највећих светских салона ваздухопловног наоружања, опреме и средстава на којем сам присуствовао.

Могућност да се сагледа све оно што је тренутно актуелно- достигнућа, правци даљег развоја је један од сегмената овог салона. Осим тога, постоји могућност да се оствари много сусрета, контаката, много разговора на једном месту, а који се тичу различитих области. Присутни су од команданата ваздухопловства, до конструктора и стручњака других специјалности. Ово је место где је могуће разменити искуства, много тога научити и лакше решавати неке проблеме које ми имамо као људи који управљамо, командујемо различитим системима.

Јована Вукотић,


КАТЕГОРИЈЕ