Михаил Погосјан о будућности руске авијације

02-09-2013 03:47:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Транспортна и цивилна авијација ће почети да играју све озбиљнију улогу у укупној структури производње Уједињене корпорације за производњу авиона (УКПА). Притом обим производње борбених авиона неће пасти, обећао је директор корпорације Михаил Погосјан на Међународном авиокосмичком салону (МАКС) у Жуковском.

Он је истакао да руски произвођачи намеравају да се озбиљно пробију на међународна тржишта, између осталог, на индијско, кинеско и тржиште Латинске Америке. У интервјуу за „Глас Русије“ руководилац највеће корпорације за производњу авиона у коју улазе познати брендови – Сухој, МиГ и Иркут, као и ОКБ „Тупољев“, „Иљушин“, „Јаковљев“ и „Беријев“, говорио је о будућности руске авијације.

Како се развија сарадња између УКПА и мексичке авио компаније „Интерџет“?

- Већ за недељу дана компанија ће обавити први редовни лет „Суперџетом-100“. Тренутно се налазимо у фази завршетка припремних процедура везаних за почетак летења и у најскорије време ће почети експлоатација авиона на редовним линијама у „Интерџету“. Велике наде полажемо у експлоатацију ових авиона у Мексику. То је озбиљан наручилац, највећи превозник на домаћим ваздушним линијама у Мексику.

Које производе је Уједињена корпорација за производњу авиона приказала на МАКС-у?

- На МАКС-у смо приказали узорке технике који се данас серијски испоручују оружаним снагама наше земље. То је јединствени ваздухопловни шоу на којем се истовремено могу видети четири авиона која изводе фигуре највише акробације, супер способности за маневрисање. То су и МИГ-29, СУ-30, СУ-35 и авион пете генерације – Т-50. Овде први пут показујемо ИЛ-476 који је произведен прошле године у Уљјановску и следеће године ће почети да се испоручује министарству одбране.

Истовремено с овим пројектом радимо на средњем војно-транспортном авиону заједно с индијским колегама и мислим да ће у најскорије време бити донета одлука и у вези с лаким војно-транспортним авионом. И у области цивилне технике се истовремено могло видети неколико авиона „Сухој Суперџет-100“. Потписали смо читав низ уговора с лизинг-компанијама за испоруку авиона СС-100, што шири портфељ наруџбина до преко двеста авиона. И по програму „МС-21“ такође показујемо стабилан напредак. За ове производе већ постоје прелиминарне наруџбине од лизинг-компанија, што предузећу даје могућности да постиже озбиљне серијске капацитете.

У ком смеру ће се развијати руска грана производње авиона?

- Тренутно је повољна ситуација, како с великим наруџбинама транспортних авиона на домаћем тржишту, тако и с извозним потенцијалом ових авиона. Потенцијал раста ће пре свега бити обезбеђен захваљујући цивилној ваздухопловној техници. Ту су и „Суперџет“, „МС-21 и будући пројекти авиона широког профила.

Какве су перспективе изласка производа УКПА на међународна тржишта?

- Имамо прилично велики обим наруџбина. Има борбених авиона који се комплетирају искључиво руским производима, има авиона у којима смо широко интегрисали израелску, француску и индијску опрему. Индијско тржиште најбоље прихвата технику у којој се заједно с најбољим достигнућима руске индустрије користе системи француске или израелске производње. Данас говоримо о бази јединствених стандарда. И зато је од принципијелне важности то што, на пример, „Суперџет“ заједно с руском сертификацијом има и међународне сертификате. Поузданост и безбедност наших авиона није потврђена само у Русији, већ и у Европи, што је важан сигнал за наше потенцијалне наручиоце.

Како се развија партнерство Уједињене корпорације за производњу авиона с кинеским колегама?

Сарадња с Кином је дугорочног карактера. Сарађујемо у области војне ваздухопловне технике и рачунамо на то да ће се ова сарадња развијати. Тренутно с кинеским колегама радимо на евентуалној корпорацији за цивилне програме.

Лада Коротун,


КАТЕГОРИЈЕ