Оркестар "Хармоника" из Републике Српске иде директно на Културну олимпијаду у Сочију!

10-09-2013 05:37:27 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Оркестар ОШ Алекса Шантић, Хармоника из Угљевика из Републике Српске је победник заједно са још три ансамбла у отвореном конкурсу креативних тимова - једног од најамбициознијих пројеката у Сочију – Културна олимпијада, те је тако директно обезбедио карту за Сочи!

Победници јавног конкурса креативних тимова - учесници Културног програма XXII олимпијских игара и XI параолимпијских игара у Сочију су: 1. Бис Банд (Русија), 2. Валентина Апевалова (Русија), 3. Оркестар Хармоника (Република Србска).

Ова три оркестра иду директно на Културну олимпијаду, а остали ће се такмичити у финалном избору за пролаз и наступање на Културној олимпијади. Важно је напоменути да је оркестар "Хармоника" заузео изванредно треће место поред више од 600 пријављених кандидата.

О првим утисцима сазнања да оркестар иде на Културну олимпијаду смо разговарали са првим човеком оркестра Славком Николићем.

Славко, чули смо прелепе вести да је оркестар "Хармоника" освојио треће место и тако остварио победу, односно директно се пласирао на Културну олимпијаду у Сочију. Реците нам какви су утисци и какво је располежење.

- Прије свега ја бих се захвалио Вама пошто сте Ви један од људи који нам је то предложио и ми смо се врло радо пријавили. И знате шта, ја ево стварно остајем без текста. Пресретан сам, деца су већ дошла, драге моје колеге су овде са мном. Сви се веселимо и стварно смо пресретни што ћемо да представљамо Републику Српску и Србију и на крају крајева што идемо у Сочи и да тамо имамо предиван наступ међу толиким аудиторијумом.

Шта су деца рекла, да ли су била изненађена?

- Знате шта, деца су увек веровала у наше путовање. Ја сам увек из потаје веровао. Али стварно, нисам се баш надао оволиком успреху пошто је ово... Ово мислим да би свако пожелео, а не један мали оркестар као што смо ми, оркестар "Хармоника" ученика из основне школе. То су мала деца, лепе душе, искрене душе. То ми је толико драго, колико и због мене, због труда и рада, и верујте још више због њих, пошто се њима још један сан испунио, и сада знају да нема неостваривог сна, да човек све што пожели може да оствари.

Трудом се све исплати, а видимо да је квалитет оркестра несумњиво један доказани велики квалитет.

- Много ми је драго што сте рекли квалитет нашег оркестра, пошто многи еминентни стручњаци у Србији и код нас у Републици Србској су хвалили наш оркестар и драго ми је што ћемо успети да у Русији покажемо наш квалитет, пошто сам хиљаду пута рекао да ми свирамо из душе, из срца и оно што осећамо радимо стварно најискреније, са емоцијама и у ствари ми преносимо своја осећања приликом свирања и неизмерно ми је драго што ћемо наступати и имати прилику да нас толики људи слушају, малтене читав свет, пошто олимпијада је, сви знамо шта је.

Славко желимо вам најлепше тренутеке и незабораван провод и нова познанства на Културној олимпијади у Сочију.

- Захваљујем вам се у моје име, у име оркестра и драго ми је што ћемо успети да представимо Републику Српску, а прије свега ћу рећи Угљевик, да нас људи из Угљевика чују како добро свирамо.

Дечацима и девојчицама из Републике Српске желимо незабораван провод, нова пријатељства и најлепше тренутке на Културној олимпијади у Сочију у Русији. Сретно!

Вања Савићевић,