Русија отвара врата транзитног турзима

16-09-2013 07:21:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Од 2014. године транзитни путници руских авиокомпанија могу да остају у Русији без виза 72 сата. Влада је одобрила нацрт закона о значајним олакшицама странцима који пролазе кроз РФ у друге државе као туристи. У суштини реч је о увођењу истог режима за авионске путнике који важи на бродовима за крстарење. То ће, по идеји аутора закона, омогућити да се истовремено увећа прилив туриста у РФ, попуне авиони руских авиопревозника и смањи цена карата.

Државна дума треба да одобри одговарајућу поправку закона о уласку у РФ до краја ове године.

Једини услов за пружање безвизне олакшице је то што она важи само за путнике руских авиокомпанија. Улазак ће бити отоврен на три аеродрома Москве, у петербуршком Пулкову и аеродрому у Казању. Планира се и безвизни транзитни режим за аеродроме Владивостока, Хабаровска и Улан-Удеа. Укупно на списку треба да буде 11 националних аеродрома у регионима, најпривлачнијих за туристе. За добијање права на безвизни боравак довољно ће бити да се на граници покаже транзитна карта за лет руском авиокомпанијом, пасош и осигурање.

Иницијатива министарства културе РФ ће важити првобитно за све земље ЕУ, САД и Канаду. На списак могу да доспеју Кина, Јужна Кореја, Сингапур, Јапан, Иран и Аустралија.

Главни циљ је да се покаже да је наша земља комфорна за туризам, да у њој има много природних лепота, занимљивих места, рекла је за Глас Русије руководилац прес-службе Ростуризма Ирина Шчегољкова.

- Како показује међународна пракса, овакви безвизни режими прилично озбиљно увећавају прилив туриста у земљу. Бирајући између страних и руских авиокомпанија, уз постојање безвизног режима, надамо се да ће путник одабрати руског превозника. То ће, наравно, привући нове клијенте.

Према прорачунима министарства културе Русије, нови транзитни туристички режим ће омогућити да се увећа прилив туриста за 10-15% и приходи са 13 до 20 милијарди рубаља. Прошле године руске авиокомпаније су превезле у међународним правцима скоро 39 милиона људи. Олакшани режим ће омогућити да се увећа број путника за још неколико милиона. И на рчаун тога да се смање цене авионских карата.

Ова мера одавно је сазрела и неопходна, убеђен је први потпредседник Асоцијације туристичких оператера Русије Владимир Канторович.

- Раније су преседања у Москви и Петребургу била минус руских авиокопанија у поређењу са европским, јапанским или кинексим које лете кроз Русију директно. Сада додатна три дана проведена у Москви или Петербургу претварају се у њихов плус.

У свом транзитном подухвату Русија ће претећи многе државе. Обичан рок транзитне визе у свету је 24-48 сати, при томе у већини случајева без права напуштања транзитног терминала. Неке земље траже транзитне визе чак када се авион спушта ради узимања горива и путник не напушта авион. Сваке године Русију посети више од 2 милиона страних туриста. За земљу са тако дубоким културним традицијама и природним лепотама то је мало. Ради поређења у Чешку сваке године долази више од 6 милиона људи, у Француску више од 50 милиона, а у САД више од 80 милиона туриста.

Андреј Федјашин,