Србија - идеална дестинација за руске туристе

18-09-2013 02:11:47 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У амбасади Републике Србије у Москви, представници Туристичке организације Србије (ТОС) окупили су новинаре и руске туроператере, а поздравни говор одржао је србски амбасадор др СлавенкоТерзић.

Након одржане презентације србских бања, скијалишта и културне баштине, новинари и представници туристичких агенција су могли да пробају укусну српску храну и вино. Такође, још један повод за окупљање званица управо у фоајеу амбасаде је и то што је овде постављена изложба посвећена великом руском архитекти Николају Краснову, најзначајнијем представнику академског историзма у србској међуратној архитектури.

Током презентације, представници ТОС-а су подвукли да су њихове досадашње акције усмерене на привлачење руских туриста већ уродиле плодом, али да увек има места за представљање нових могућности србског туризма. Амбасадор Терзић је са своје стране истакао да је србска дипломатска мисија у РФ спремна да, као и до сада учествује и подржи све наредне манифестације посвећене привлачењу руских туриста. У име ТОС, за „Глас Русије“, госпођа Олга Стојановић је навела још један разлог њихове посете руској престоници:

- С обзиром на добре статистичке резултате и повећање броја туриста из Русије, Туристичка организација Србије је препознала интерес да још више овде буде присутна и да појача своје активности на руском тржишту, па смо ове године учесници специјализованог сајма „Отдых“ (Одмор).

ТОС већ традиционално учествује на великом московском сајму туризма, а овај специјализовани сајам се одржава по први пут и ми ћемо ту пласирати најпре наше бање и наша скијалишта. Незаобилазна тема ће бити култура, која је ове године актуелна као мотив наше кампање.

А да су гости из РФ заиста задовољни посетама Србији, говори и др Лидија Обрадовић Бурсаћ, директор Специјалне болнице у Атомској бањи Горња Трепча:

- У последње две године се та сарадња баш интензивирала, имамо много пацијената који нам долазе из Русије - то нису велике групе, али су сталне. Многи се информишу сами, преко интернета, али долазе и преко агенција, односно посредством како наших, тако и руских туроператера. Постоји 5-6 руских агенција са којима имамо уговор, они доводе туристе, којима ми нудимо пакете услуга. Ови пакети не подразумевају само медицински третман, већ се ми трудимо и да представимо Србију или макар онај мали део у нашој околини. У пакет услуга укључени су и излети на Златибор, Мећавник, посете манастирима у Овчарско- Кабларској клисури, али и манастирима који се налазе у самој близини бање.

Наши гости односно пацијенти који долазе из Русије углавном болују од мултипле склерозе, мада има и реуматске патологије. Они су веома задовољни лечењем, имају одличне резултате и тај број је све већи и већи. Имамо укупно 20% страних гостију од којих половину чине руски посетиоци.

Окупљање у амбасади и промоцију србског туризма употпунила је и изложба фотографија посвећена великом руском архитекти Николају Краснову. Након Октобарске револуције, Краснов је пребегао у Србију где се укључио у савремене токове српске архитектуре. Запослио се у Архитектонском одељењу Министарства грађевина. Испољавајући своје високо стваралачко умеће, радио је на изградњи престонице своје нове домовине, која га је свесрдно прихватила, и он убрзо постаје цењени државни и дворски архитекта. Иако, вероватно најпознатија његова дела јесу зграда у којој је данас смештена Влада Републике Србије, као и она где се данас налази србско Министарство иностраних послова, не сме се заборавити ни читав низ објеката ван Београда. У том смислу требало би поменути да је реконструкција Његошеве капеле на Ловћену била урађена према нацрту Краснова, а Спомен костурница на острву Видо, једно је од најзрелијих остварења српске меморијалне архитектуре у периоду између два светска рата.

Након презентације туристичке понуде Србије, изложбе посвећене Николају Краснову, уз насмејана лица представника ТОС, као и топли пријем у србској амбасади и дегустацију ђаконија - свакако да руски новинари и туроператери имају разлог више да Србију представе у најбољем светлу.

Јована Вукотић,