Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Србија за руске туристе

Србија за руске туристе

21-09-2013 02:03:23 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ведро плаво небо, бели сметови на падинама планина, кристално чист хладан ваздух, седишта успињаче која лебде над провалијом, растресити снег на гранама стогодишњих јела – то је Србија, Копаоник.

Купке под отвореним небом испуњене лековитом минералном водом из подземног извора, комфорне собе, СПА-процедуре, велнес центар и пешачке туре – то је такође Србија, Пролом Бања.

Звоњава звона, вековне манастирске зидине обрасле маховином, помало избледели ликови старих икона, благочестиви свештеници – и то је Србија, Жича, Студеница и Манасија.

Једном речи, сваки човек може да се одмори онако како сматра потребним. Ову једноставну мисао Национални туристички савез Србије покушао је да представи руским туристичким фирмама на презентацији у амбасади. При томе, у максимално доступној форми. Тачније адресирано и очигледно. Зато су на манифестацију позвани у првом реду они који раде циљано са новим туристичким правцима, јер традиционална формула успешног одмора на руски начин – море-сунце-плаже – постепено застарева. Већ се појавила жеља за нечим што би било и комфорно, и здраво, и занимљиво и поучно, најважније да при свему томе не треба да се размишља о дугој сукњи или кроју панталона. Ситница, али у неким туристичким земљама несклад са локалним дрес-кодом необчним за европљане и правилима понашања може да се претвори у казну затвора. А ми, Руси, волимо екстремне ситуације, али не до те мере!

А Србија, по мишљењу организатора презентације, најбоље одговара жељама руских туриста. Дајемо реч амбасадору Србије господину Терзићу.

- Амбасада сматра да треба чинити све како би руских туриста у Србији било више. Чињеница да је у поређењу са прошлом годином у овој сезони туриста из Русије било за 34% више, то нас врло радује, али треба радити даље пошто је Србија врло занимљива земља и у цивилизацијском и у културном погледу, место сусрета Истока и Запада. То се испољава и у архитектури, на пример, Београда, Новог Сада, других градова, и у музици, и у менталитету, чак у нашем изгледу!

Уз то историје наших земаља тесно се прожимају. На пример, у Сремским Карловцима било је много Руса после револуције, тамо је био центар Руске цркве у емиграцији, постојала је капела, богословија, тамо је живео генерал Врангел...

- Ми веома препоручујемо руским туристима да путују у Србију. Наши обичаји, начин живота, кухиња могу да буду врло занимљиви. Тако да добро нам дошли.

Представници руских туристичких фирми, који су дошли у амбасаду, могли су да добију одговоре на најразличитија питања, која су се појавила приликом органиазције путовања – од особености климе до услова смештаја у хотелима. Уз то видели су неколико документарних филмова о популарним србским бањама и добили комплете летака посвећених знаменитостима Србије. И судећи по броју људи који су дошли на презентацију, може се претпоставити да ће резултати туристичке сезоне наредне, 2014. године, бити још оптимистичнији.