Сомалијски пирати чекају смањење тарифа

25-09-2013 10:07:58 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Након годину дана затишја, неизбежно ће доћи до повећања активности сомалијских пирата. Пирати чекају да се бродовласници навикну на мирне воде и да крену да смањују трошкове на безбедност и осигурање бродова, преноси аналитички портал strategypage.

Од 2005 године, сомалијски пирати су извршили стотину четрдесет девет заплена бродова, добивши више од три стотине милиона долара за откуп. Међутим, пре неколико година, напади су почели да се проређују, а затим су потпуно престали. Последњи инцидент са заробљавањем се догодио пре више од годину дана. Разлог томе су мере, које је предузела међународна заједница. По први пут у историји међународног права било је дозвољено праћење пирата и употреба силе против њих, не само на мору, већ и на копну. Опасним водама Индијског океана је почела да патролира међународна флота од 20 ратних бродова из 20 различитих земаља, укључујући и Русију. На крају, омиљени објекти пиратских напада - танкери, теретњаци и бродови за крстарење – добили су оружану заштиту.

Све додатне трошкове на заштиту и повећање осигурања бродовласника компензовано је повећањем превозних тарифа, што уништава бродарско тржиште. Тако нешто не може дуго трајати, бродски транспорт престаје бити атрактиван за своје клијенте: и за осигуравајућа друштва, и за многе друге структуре, чак и државне, сматра председник Уније морепловаца Владивостока Петер Осичански :

- Када се коњуктура измени супротно њиховим интересима, профит почиње да пада, а страх од нових напада је сасвим реалан. Мислим да неће бити великих напада, као што је било у 2010 години са танкером "Московски универзитет", али ће напади на средње бродове кроз, отприлике, годину и по дана постати чешћи.

Међутим, ситуација у последњих неколико година се мало изменила: морски теретни токови су се преорјентисали, део терета који долази из југоисточне Азије у Европу иде Северним морским путем. Наравно, то је скупо, али је и даље јефтиније од пловидбе опасним путевима у близини обале Сомалије. Већим делом Северни морски пут удара по џепу оне учеснике на тржишту, који живе на рачун пореза и доприноса за пролаз бродова преко југа, попут Суецког канала. Они су заинтересовани за повратак бродова на уобичајене трасе и спремни су чак да се супротставе пиратима, ако се ови превише активирају. Тако ће очекивано повећање пиратских напада бити, у некој мери, нивелисано, сматра стручњак.

С друге стране, извор опасности није нигде нестао. Уосталом, решење проблема пиратерије је предвиђало, између осталог и пружање међународне помоћи народу Сомалије. Али, сиромаштво нигде не нестаје, а земља од 1990-их година остаје расцепкана, каже стручњак на морско право Института држава и право РАН, Василиј Гуцуљак:

- У Сомалији је на делу прелазна влада, нема праве владе и она контролише само део територије Сомалије. Када, заиста, изабрана влада буде могла ефикасно да контролише своју територију и приобалне воде, тек онда ће се моћи смањити контрола.

Сада све остаје по старом и пиратерија у Сомалији цвета. Тамо милитанти, добивши велики откуп за ослобађање отетих бродова, уживају углед националних хероја и инспиришу припаднике својих племена на сличне "подвиге". Сада пирати чекају смањење тарифа за превоз робе. Током периода релативног мира, они су брусити своје "вештине" на малим не заштићеним локалним чамцима. Такве нападе бандити нису изводили ради добијања откупа, већ ради препродаје бродова и украденог терета шверцерима. Они никада нису престајали, само што се о њима мало говорило у међународној заједници.

Борис Павлишчев,