Ослобођење Смоленска отворило пут на Берлин

25-09-2013 02:29:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Смоленск прославља 70-годишњицу ослобођења од фашистичких окупатора. 25. септембра 1943. године окупатори су били разбијени у снажној офанзиви Црвене армије. Свечаности су се подудариле са другим значајним догађајем – 1150. годишњицом оснивања града.

Смоленск се налази на обалама Дњепра, отприлике 400 километара од Москве. Од давнина град је био западно утврђење државе. О томе сведочи и његов грб. На сребрном штиту представљени су црни топ и златна рајска птица која седи на њему. Управо Смоленск је много пута морао да дочекује нападе освајача. Тако је било и почетком 17. века у борбама са војском Речи Посполите (пољско-литванске кнежевине) и 1812. године у рату против Наполеона. 1941. године фашистичке трупе које су журиле ка Москви заглавиле су се код капија Смоленска три месеца, истиче научни директор Руског војно-историјског друштва Михаил Мјагков.

- Управо у Смоленској бици био је нанет ударац немачкој концепцији блицкрига. Немачки историчари потврђују да блицкриг не само да је био прикочен, већ је и осујећен за време летње кампање 1941. године у борбама код Смоленска.

У тој бици истакла се армија генерала Константина Ракутина. Она је прешла у неочекивани контранапад, пробивши се у позадину непријатељске армаде у околни града Јељња. У време окупације у Смоленској области је покренут партизански „железнички“ рат. Партизани су минирали немачке железничке саставе, уништавајући систем непријатељских комуникација, настава Михаил Мјагков.

- У септембру 1943. године дошло је време за ослобађање старог руског града. Ми поштујемо сећање на хероје Западног и Калињинског фронта, који су учествовали у Смоленској офанзиви. Град је фактички био не само железнички чвор, он је био одскочна даска за касније ослобађање Белорусије. Немци су схватали: ако Смоленск буде ослобођен, Црвена армија ће на крају крајева доћи у Берлин. Тако се у суштини и десило.

Прослава 70-годишњице ослобађања Смоленска од фашистичких окупатора и 1150. годишњица оснивања града обележавају се широко. Кулминација свечаности достигнута је 25. септембра, говори представник обласне администрације Игор Сергејев.

- Биће одржана церемонија полагања камена темељца за будући споменик ослободиоцима Смоленска и празнични концерт за ветеране, представа посвећена 1150. годишњици Смоленска. Биће отворен Савезни фестивал дувачких оркестара, мултимедијски шоу фонтана Празнични ватромет.

Становнике и госте града очекује узбудљиви призор – наступ акрогрупе Рус. На небу изнад Смоленска пилоти ће извести сложене фигуре високог пилотског мајсторства. А дан ће завршити празнични ватромет.

Михаил Аристов,