Нове технологије – нови проблеми

26-09-2013 09:47:55 | | Глас Русије, фото: Екатерина Щербакова /«Голос России»/ vos |


Нове технологије могу стварати нове потешкоће и човек треба да зна да штити не само себе, него и своје изуме, сматра главни уредник часописа MIT Technology Review Џејсон Понтин. У ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“, уочи форума „Отварање иновације“, који ће се одржати од 31. октобра до 2. новембра у Москви, он је испричао како да се иновације користе само за добробит човека и каква открића нас очекују у скорој будућности.

Скандал у вези са америчким програмом праћења је пољуљао поверење корисника у социјалне мреже. Да ли ће се на форуму дискутовати и о проблемима интернет безбедности?

- Колико је нама познато, Агенција за националну безбедност је „хаковала“ програме кодирања информације, а то им је омогућило да прегледају и анализирају све комуникације. АНБ је некада уверавала Американце да их они не прате. Наравно, Русима, Немцима, Грцима, Индусима или Пакистанцима није било лакше због тога, јер је то значило да АНБ прати све остале. А, сада се испоставило да је све много горе. АНБ је прегледала све податке код највећих оператора, не гадећи се ни база Гугла и Фејсбука. Још увек није јасно колики је по обиму био тај програм. Чак ни открића Едварда Сноудена, који се сада скрива код вас у Русији, не могу да осветле у потпуности колико је АНБ узела из база података ових компанија, јер компаније о томе нису ни обавештене. Али, и без тога је ситуација довољно шкакљива, јер испада да је влада САД прегледала светско информационо пространство као властита „ловишта“. Ја сам срећан што се све то открило. Ми би и сами све схватили пре два месеца, да нам није све било свеједно. АНБ је рекла Американцима да не прати њих, него Русе. Сада знамо да то није истина. Званични метод АНБ, како је рекао шеф агенције Кит Александар, је био „хајде, да откопамо све што можемо, а онда ћемо видети шта нам треба“. Другим речима, они су скупљали информације из целог света. Ништа није могло од њих да се сакрије.

На срећу корисника и несрећу владе, сада су се појавили методи апсолутне заштите комуникација. Један од тих метода се зове „квантна криптографија“. Она је направљена по принципима квантне механике. Овакав програм је немогуће „хаковати“ без квантног рачунара. А, он још не постоји. Већ сада могу да се шифрују подаци уз помоћ најједноставнијих квантних технологија и то треба да радује обичне кориснике. С друге стране, власт оваква пракса плаши, јер слични програми могу бити доступни и терористима.

Око 11 милиона корисника Фејсбука је избрисало своје налоге. Шта Ви мислите, зашто?

- Ја не мислим да су они урадили тзв. социјално самоубиство због страха да ће њихови подаци завршити у рукама америчке или неке друге владе. То, обично, раде из других разлога. Тинејџери су се разочарали у социјалне мреже из више разлога. Западна омладина се константно такмичи међу собом, шале се на туђи рачун. Девојке некада бивају толико рањиве када младићи дискутују о њиховом изгледу. Прављене су анкете које су показале да су многи тужни због тога. Тинејџери се стално брину да ли добро изгледају у купаћем костиму, како флертују. На социјалним мрежама људи говоре то што никада не би рекли у директном разговору. То је свима додијало,посебно омладини.

Други разлог „социјалних самоубистава“ је феминизам. Жене највише критикују Фејсбук, посебно девојке. Било је неколико скандала када су на журкама фотографисали пијане девојке, а онда постављали фотографије на Фејсбук и друге социјалне мреже. Неки су после тога извршили самоубиство. Тако нешто мало коме може да се свиди.

Ваш часопис је назвао технологију 3D штампања једним од десет револуционарних достигнућа у овој области. Међутим, некада на 3D штампачима „штампају“ ватрено оружје. Шта мислите о томе?

- Наука сама по себи није мерило доброте. Знања не могу имати тамну страну, а техника је у суштини неутрална. Али, се она може користити на добробит и на зло, у зависности од наших циљева. Нуклеарна енергија, на пример, је еколошки чиста и може да подмири цео свет. А, може да се направи нуклеарна бомба и да се све уништи. Зато, без обзира на то да ли ми користимо технологију на добробит или не, треба увек имати у виду да постоји и тамна страна, сви треба да се договарамо како да је користимо. А, најбоље је а се договарамо путем медија, на пример, „Гласа Русије“ или MITTechnology Review, на конференцијама као што је форум „Отварање иновације“. Идеално би било да се сваки пут после оваквих дискусија доносе закони.

3D штампање може да се користи за брзу производњу прототипа, који би компанијама омогућили да експериментишу са ценама на продукцију, а у будућности да праве врло компликовану робу, чија би производња захтевала много средстава. Истовремено, може да се штампа и оружје које је немогуће после пратити. Сигуран сам да би се криминалци тиме користили. Али, то је обична прича. Најважније је да се отворено продискутује, привуку медији и предузму одговарајуће мере. И да се не заборави о одговарајућим законима.

Да ли се слажете да су нове технологије увек и нови изазов?

- Нове технологије јесу и нови изазов и нове могућности. С њиховом помоћи човек осваја нове висине. Истовремено, нове могућности су увек потенцијално опасне. Ми у часопису имамо обичај да кажемо да „у револуцији увек неко и губи“. У било којој револуцији неко изгуби и претрпи велику штету. Ја мислим да је један од задатака владе да навикне људе на промене, да прихвате све што је добро и што они са собом доносе, и смањи удар од лошег. А, тај удар може смањити млада генерација која ће помоћи старијима, онима који не могу више ништа ново да смисле да се адаптирају и нађу своје место. И држава треба да реагује у случају како се користе нове технологије. Изазов је увек добробит, јер отвара нове могућности. Али, они имају и своју „тамну страну“ које се може осветлити када се регулише коришћење нових технологија, као на пример на сусретима као што је форум „Отварање иновације“, који је због тога и направљен.

Екатерина Шћербакова,


КАТЕГОРИЈЕ