После Олимпијаде скијашка сезона у туристичком центру Роза Хутор трајаће до маја

26-09-2013 10:18:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Скијашки центар Роза Хутор један је од кључних објеката планинског кластера Олимпијаде Сочи-2014. За неколико година организатори Игара изградили су на падинама Кавкаских планина прави спортски град. У фебруару 2014. године у непосредној близини олимпијских траса и рекорда могу да се населе не само спортисти, већ и туристи.

До планинског кластера Олимпијаде из Сочија може да се стигне аутомобилом или возом за пола сата. Главни транспортни аеродром се налази на висини од 578 метара надморске висине. Скијашке трасе на овим падинама постојале су од средине 90-их година, мада у свом актуалном виду центар Роза Хутор је направљен специјално за одржавање Олимпијаде. На његовим теренима ће се водити борба за 30 комплета медаља, подсетио је извршни директор центра Роза Хутор Александар Белокобиљки.

- То је скијашки центар. Зона финиша је на 960 метара надморске висине, старт мушког спуста почиње са 2045 метара. Тачније висинска разлика наше трасе одговара свим захтевима. Други стадион је екстрим-парк, који се састоји од две зоне: зоне "фристајла" и зоне сноуборда. Висина је око 1000-1200 метара. Поред је не спортски бојекат, већ олимпијски, то је планинско Олимпијско село за 2600 људи, где ће бити смештени спортисти и њихови тимови.

Још летос на зеленим падинама центра Роза Хутор могле су да се виде беле мрље. То је прошлогодишњи снег, затворен специјалним мембранама које нису давале олимпијским резервама да се истопе. Такве депоније су један од делова сложеног система вештачког и додатног засипања снегом, направљеног специјално за Олимпијаду, објаснио је Александар Белокобиљски.

- Красна Пољана је увек била чувена по великој количини снега, обилним падавинама, висина сметова чак је у доњој тачки достизала метар и по до два. Без обзира на то, по захтеву Међународне федерације скијашког спорта, трасе на којима ће се такмичити спортисти треба да имају вештачки снег. Ми смо направили највећи у Европи систем за произвдњу вештачког снега који нам омогућава како да одржавамо такмичења, тако и да продужимо скијашку сезону до пола године. отварамо се у децембру и завршавамо сезону 9. маја, то је већ постало традиција. Чак 9. маја код нас на падинама моћи ће да се скија.

Све трасе скијашког центра Роза Хутор већ су испробане не само од стране аматера, већ и професионалаца. Скијашки центар је био домаћин финала Светског купа и Европског купа у скијању. У екстрим-парку су одржана такмичења међународних купова у фристајлу и сноуборду. Издржљивост успињача свакодневно испитује на хиљаде туриста. Са старта мушког брзинског спуска када је лепо време види се Црно море, Олимпијско село, разни објекти система за производњу снега и наравно, гребени Кавкаских планина. Тако да чак када нема снега, Роза Хутор ће остати једна од главних знаменитости у околини Сочија.