Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Волонтери, напред!

Волонтери, напред!

26-09-2013 10:22:18 | | Глас Русије, фото: Ксения Мельникова/"Голос России"/ vostok |


Обука волонтера за зимске Игре у Сочију је у пуном јеку. Они без којих су понекад беспомоћни најјачи, најсмелији и најбржи људи планете, поред спортиста, активно се припремају за Олимпијаду.

Усавршавају знање језика, упознају се са инфраструктуром олимпијских објеката. Волонтери Сочија-2014. вероватно су већ поставили не један олимпијски рекорд: први пут добровољце припремају не само на територији града организатора, већ у читавој огромној Русији, уз то програм обуке волонтера је наобимнији у историји Игара.

Они који су спремни да помажу спортистима и њиховим пратиоцима 24 сата дневно, седам дана у недељи, пролазе обуку у 17 руских градова. Многи добровољци затим могу да постану прави пријатељи спортиста, износи своје лично искуство олимпијска шампионка из Торина, сада посланик Државне думе Светлана Журова.

- Са волонтерима сам се заједно шетала. Они су ми били водичи. На пример, имам слободан дан и они имају слободан дан, ми смо се тако дружили да смо ишли заједно у шетњу. Са тим људима сам се затим дружила годинама. Они су долазили у Русију. То је заиста пријатељство за цео живот. Свако од спортиста одвози део дружења са волонтерима са собом.

Најбољи од најбољих ће помагати да се такмичења одрже на највишем нивоу и да спортисти не морају да размишљају о свакодневним ситницама за време Олимпијаде. Волонтери су бирани врло пажљиво. Држављанство, пол и вероисповест немају значај, најважније је интересовање за спорт и висок ниво знања страног језика. Конкурс је био као за престижни универзитет – осам људи на једно место. Од заинтересованих да својим очима виде зимску Олимпијаду и да упишу своје име у историју Игара у Сочију није се могло одбранити. Од 200 хиљада заинтересованих, организатори су одабрали 25 хиљада људи – то је једна трећина персонала Игара.

За право да раде на Олимпијским играма 2014. бесплатно, претендовали су странци из преко сто земаља. Лидери по предају пријава су били Украјина, Велика Британија, САД.

Артјом Шамустудинов је дошао из Узбекистана. Он се уписао на Казански технолошки универзитет, где не само да успешно студира, већ се активно бави друштвеном делатношћу. Артјом говори да је жељу да буде волонтер Олимпијаде 2014. осетио још у домовини.

- Када сам се уписао да стуридам у Казању осетио сам да треба да постанем део велике целине. Одабир је био строг, али квота је била велика, многи су прошли.

Међународни спортски експерти сматрају да је проширивање географије олимпијског волонтерског покрета од Владивостока до Санкт-Петербурга јак корак Русије. Чак пошто се заврше зимске Игре у Сочију, остаће нагомилано искуство и тимски дух олимпијских доборовљаца.

Ксенија Мељникова,